• 0

Ponovo odloženo aktiviranje nove 5G usluge: AT&T i Verajzon tvrde da nema uticaja na avione

Avio-kompanije žele da se spreči korišćenje nove usluge na oko 3,2 kilometara oko aerodromskih pista

  • 0
5g mreža

Foto: Freepik

Kako smo juče pisali, Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) upozorila je da bi potencijalno mešanje frekvenci moglo da utiče na osetljive instrumente u avionu.

Naime, izvršni direktori velikih američkih putničkih i kargo avio-prevoznika uputili su pismo na adrese državnih institucija u kojem su izrazili zabrinutost za bezbednost letova od danas, 19. januara, kada je trebalo da kompanije AT&T i Verajzon počnu sa uvođenjem usluge 5G mreže.

Ipak, nanovija vest je da će AT&T i Verajzon odložiti aktiviranje nove internet usluge blizu nekih aerodroma.

Odluka je objavljena pošto je administracija predsednika SAD, Džozefa Bajdena, pokušala da posreduje u postizanju dogovora između telekomunikacionih kompanija i avio-kompanija, a povodom uvođenja nove 5G usluge, prenosi Glas Amerike.

Avio-kompanije žele da se spreči korišćenje nove usluge na oko 3,2 kilometara oko aerodromskih pista.

AT&T je saopštio da će odložiti uključivanje novih telekomukacionih tornjeva blizu pista na nekim aerodromima, i da pokušava da reši spor u saradnji sa federlanim regulatorima. Potom je Verajzon naveo da će pokrenuti nove elemente svoje 5G mreže, ali je kompanija dodala da je "dobrovoljno odlučila da ograniči svoju 5G mrežu oko aerodroma".

Verajzon je okrivio kompanije i FAA, navodeći da "nisu uspeli da reše pitanje 5G navigacije oko aerodroma", iako novi 5G sistem funkcioniše u više od 40 zemalja.

Aktiviranje nove 5G usluge, planirano za početak decembra, odloženo je već dva puta.

Izvršni direktori su, inače, u pismu upozorili da avijaciji preti "katastrofalna" kriza, jer bi nova C-Band 5G usluga mogla da učini znatan broj širokotrupnih aviona neupotrebljivim i da izazove "haos" na letovima u SAD.

kabinsko osoblje, avion

Foto: Freepik

"Osim ako naše glavne vazdušne luke ne budu rašcišćene za letove, ogromna većina putničkih i teretnih aviona će u suštini biti prizemljena", napisali su izvršni direktori Ameriken erlajnsa, Delta erllajnsa, Junajted erlajnsa, Sautvest erlajnsa i drugih kompanija u pismu, preneo je Rojters.

AT&T i Verajzon, međutim, tvrde da njihova tehnologija i oprema ne remete elektroniku aviona i da se bezbedno koriste u brojnim drugim zemljama.

Video: Nemanja je za samo dve godine postao preduzetnik, a nekada je bio konobar

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>