• 0

Soni "trpi" zbog akvizicije Majkrosofta: Akcije pale 13%

U borbi za popularnost među igračima, smatra se da je Sonijev PlayStation 5 naširoko popularniji od Majkrosoftovih Xbox modela četvrte generacije. Ali, konkurencija je sve jača

  • 0
Sony, Huawei, Microsoft

Foto: Tanjug/AP

Akcije japanskog tehnološkog giganta Soni (Sony) su oslabile na trgovanju u Tokiju, nakon što je Majkrosoft najavio kupovinu gejming kompanije Activision Blizzard, za 68,7 milijardi dolara.

Deonice kompanije Soni su danas u Tokiju zabeležile pad od 12,8 odsto.

Podsećamo, tako je gigant najavio svoj najveći potez u gejming industriji, ali i najveći poslovni dogovor u istoriji video igara.

Američka firma će tako posedovati popularne franšize, a ujedno će postati i veća pretanja kompanijama kao što su Tensent i Soni. Inače, vest dolazi godinu dana nakon što je Majkrosoft kupio još jednu uticajnu kompaniju za video igre, a to je Bethesda, za 7,5 milijardi dolara.

Kupovina problematičnog, ali uspešnog Activision-a pretvorila bi Majkrosoft u treću najveću svetsku kompaniju za video igre, po prihodima, što bi označilo veliki pomak u ovoj industriji.

Majkrosoft je rekao da će mu ugovor pomoći da razvije i biznis sa igricama na mobilnim uređajima, računarima i konzolama, kao i da obezbedi blokove za izgradnju metaverzuma, piše BBC.

U borbi za popularnost među igračima, smatra se da je Sonijev PlayStation 5 naširoko popularniji od Majkrosoftovih Xbox modela četvrte generacije. Poslednjih godina, Soni je ojačao svoju mrežu in-house igrica i isporučio niz ekskluzivnih hitova, kao što je Spajdermen franšiza.

Japanska firma je takođe pionir u virtuelnoj stvarnosti i ovog meseca je predstavila neke detalje o svojim slušalicama sledeće generacije. Međutim, suočava se sa teškom konkurencijom u toj oblasti od strane netradicionalnih rivala kao što je Meta, koja ulaže velika sredstva u metaverzum.

Video: Prihodi Uprave carine su u 2021. bili veći za 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>