• 1

Cene u Britaniji najviše u poslednjih 30 godina: Zašto se čeka 3. februar?

Na mesečnom nivou, potrošačke cene su porasle za 0,5 procenata, i takođe su nadmašile prognoze ekonomista koji su predviđali 0,3 odsto

  • 1
Velika Britanija, kovid, korona virus Foto: Tanjug/AP

Stopa inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu skočila je u decembru 2021. na 30-godišnji maksimum i iznosila je 5,4 procenta međugodišnje, nastavlajući rast sa novembarskog nivoa od 5,1 posto, prema današnjim podacima Nacionalne kancelarije za statistiku (ONS).

To je najviša stopa rasta potrošačkih cena u Britaniji od marta 1992. godine. Ekonomisti koje je anketirao Rojters očekivali su povećanje od 5,2 odsto.

Na mesečnom nivou, potrošačke cene su porasle za 0,5 procenata, i takođe su nadmašile prognoze ekonomista koji su predviđali 0,3 odsto.

Povećanje troškova života intenziviralo je očekivanja na berzi da će Banka Engleske razmotriti novo povećanje referentne kamatne stope, nakon što je u decembru postala prva među najvećim svetskim centralnim bankama koja je počela da podiže troškove zaduživanja.

Tržišta će pomno pratiti sledeći sastanak Komiteta za monetarnu politiku 3. februara, na kojem će se odlučivati o ključnoj kamati, nakon njenog povećanja za 15 baznih poena na 0,25% u decembru.

Statistička kancelarija je u utorak objavila podatke koji pokazuju da su plate u Britaniji porasle u decembru za 3,8 procenata na godišnjem nivou, što znači da su radnici suočeni sa realnim padom vrednosti zarada.

Video: Prihodi Uprave carine su u 2021. bili veći za 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    19. januar 2022 | 23:15

    Pa nije toliko strasno kod vas da znate stanje u Srbiji kako je i kako obecava predsednik vi ste super...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>