• 0
 ≫ 

30 firmi od juna radi 32 sata nedeljno: Radnicima plate i beneficije ostaju iste

 ≫ 

- Prelazak na četvorodnevnu sedmicu bio bi koristan za kompanije - rekao je direktor kampanje "Four Day Week Campaign" u Velikoj Britaniji

  • 0
posao, kancelarija

Foto: Freepik

San da provedu manje vremena na poslu, bez smanjenja plate, uskoro bi mogao postati stvarnost za značajan broj zaposlenih.

Pilot projekat četvorodnevne radne nedelje u Velikoj Britaniji počeće u junu, u dogovoru sa oko 30 kompanija koje su se do sada prijavile za probu. Šestomesečni program će omogućiti firmama da rade 32 sata nedeljno, a da im naknade i beneficije ostanu nepromenjene.

Kompanije, međutim, mogu tražiti od osoblja da rasporedi 32 sata na pet dana. Svakako, broj radnih sati ostaje manje.

- Prelazak na četvorodnevnu sedmicu bio bi koristan za kompanije - rekao je u utorak u telefonskom intervjuu Džo Rajl, direktor kampanje Four Day Week Campaign u Velikoj Britaniji, piše Blumberg.

Studije su, kaže, pokazale da se produktivnost poboljšava zajedno sa odgovarajućim povećanjem dobrobiti radnika.

Ovaj pilot projekat u Velikoj Britaniji je jedan od nekoliko širom sveta koje predvodi "4 Day Week Global". Slični programi bi trebalo da počnu u SAD i Irskoj, a planirani su i Kanada, Australija i Novi Zeland, rekao je Rajl.

Osim fokusa na produktivnost, istraživači će meriti uticaj na dobrobit radnika i proceniti uticaj programa na životnu sredinu i rodnu ravnopravnost, navodi se u saopštenju. Program će pomoći "kompanijama da odu korak dalje od jednostavnog merenja koliko dugo su ljudi na poslu, do oštrijeg fokusa na rezultat koji se dobija", rečeno je.

Video: Anja je prošla ceo biznis pa prešla u konkurenciju: Kako je raditi s herojima današnjice?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>