• 0

Građani Srbije sve više plaćaju bezgotovinski, zašto privrednici treba da prate taj trend

U prva tri tromesečja godine za nama, građani Srbije obavili su čak 260 miliona kupovina plaćajući karticama na prodajnim mestima, što je za 43 miliona više nego u istom periodu 2020.

  • 0
V Djordjevic

Vladimir Đorđević/ Foto: Kompanija Visa

Isto tako, obavili su i 16 miliona kupovina putem domaćih sajtova i to za čak dve trećine više nego u prethodnoj godini.

Brojke jasno govore o velikoj promeni navika i rastu potrebe građana naše zemlje da plaćaju bezgotovinski, što može da predstavlja i veliku šansu za privrednike da privlačenjem novih kupaca razviju svoje poslovanje. Tim potrebama neophodno je odgovoriti povećanjem raspoložive infrastrukture za prihvat bezgotovinskih plaćanja, a rešenje za taj izazov ima Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje – Bolji način.

- Nacionalna inicijativa je sistemski poduhvat kojim nastojimo da malim trgovcima i institucijama pomognemo da počnu sa prihvatom bezgotovinskih plaćanja kako bi se uključili u tokove digitalne ekonomije i odgovorili na očekivanja potrošača. Pandemija je trajno promenila navike kupaca. Želja za bezkontaktnim, bržim i sigurnijim načinom plaćanja svakako je jedna od njih. Očekujem da ćemo inicijativom "Bolji način" za četvrtinu povećati broj mesta na kojima će se plaćati karticom, pametnim telefonom ili satom – kaže Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu.

Jedan od ključnih stubova Nacionalne inicijative je POS program u okviru kojeg je planirano da se opremi 25.000 prodajnih mesta širom Srbije pod izuzetno povoljnim uslovima i u prvom kvartalu ove godine biće objavljeni kriterijumi za učešće u programu i poziv zainteresovanim privrednicima i institucijama da se prijave.

Nacionalna inicijativa podržala je Vladu Srbije i Ministarstvo finansija u sprovođenju digitalne fiskalizacije tako da će svi privrednici koji pribavljaju nove fiskalne uređaje ili softver, pored subvencije države moći da apliciraju za dodatnu subvenciju POS programa kako bi nabavili novi all-in-one uređaj, klasičan POS terminal, softPOS ili e-commerce rešenje i tako odmah počeli sa prihvatom bezgotovinskih plaćanja.

Program je naročito pogodan za privrednike koji su novi obveznici fiskalizacije kao što su frizerski saloni i saloni lepote, fitnes centri, sportski klubovi ili zanatlije poput molera, keramičara ili električara. U program mogu da se uključe i postojeći obveznici fiskalizacije koji još ne prihvataju bezgotovinska plaćanja kao što su stomatolozi, pekare, butici, ali i oni koji nemaju obavezu posedovanja fiskalne kase poput taksista.

- Oko 8 od 10 transakcija Visa karticama u Srbiji se obavi bezkontaktno, a četvrtina potrošača već uveliko plaća pametnim telefonima. Sve to govori u prilog tranziciji ka digitalnim načinima plaćanja. Njihovim uvođenjem privrednici će značajno povećati prilike za razvoj poslovanja. Uz pokretanje internet prodaje, povećanje baze potencijalnih kupaca, biće u prilici i da efikasnije prate priliv novca, ali i da izbegnu eventualne sporove s dobavljačima i mušterijama - ističe Đorđević.

Povećanje zadovoljstva kupaca je jedna od ključnih prednosti bezgotovinskog plaćanja posebno u vidu smanjenja čekanja u redovima kod biznisa sa velikim brojem mušterija. Privlačenje novih klijenata moguće je i zahvaljujući inovacijama i razvojem novih vrsta proizvoda, lojalti programa i drugih pogodnosti. Privrednici kroz prihvatanje bezgotovinskog plaćanja značajno smanjuju troškove upravljanja gotovinom (brojanje, čuvanje, uplata u banku) dok istovremeno povećavaju bezbednost svog biznisa jer umanjuju rizik od pljački.

U Srbiji je na kraju trećeg kvartala 2021. bilo aktivno gotovo 3.000 sajtova na kojima može da se kupuje, kao i više od 111.000 POS terminala u prodavnicama i drugim objektima privrednika. Ipak, kada se posmatra broj POS terminala na milion stanovnika, to je ipak 2,2 puta manje u odnosu na prosek Evropske unije.

Nacionalna inicijativa inspirisana je sličnim programom u Poljskoj gde je za više od tri godine uvedeno 430.000 novih POS terminala odnosno gotovo 40% od postojećih 1,1 milion. Terminale je u toj zemlji kroz projekat dobilo 303.000 trgovaca tako da je broj onih koji prihvataju bezgotovinsko plaćanje sada povećan na više od 490.000.

Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje je projekat Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, koji se sprovodi uz podršku kompanija Visa i Mastercard, a pod okriljem develoPPP programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija Srbije.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>