• 0

Suspendovan visoki zvaničnik: Putem mejla tražio od radnika da se vakcinišu

Dr Pino je imao analitičara koji je izvukao podatke o vakcinaciji za zaposlene

  • 0
Onlajn rečnik, reč vakcina, kompjuter, laptop

Foto-iustracija: Freepik, Shutterstock

Visoki zvaničnik za javno zdravlje Floride stavljen je na administrativno odsustvo, dok zvaničnici istražuju da li je prekršio državnu zabranu slanjem mejla zaposlenima o njihovoj niskoj stopi vakcinacije protiv kovida-19, uz poziv da se vakcinišu.

Guverner Floride Ron DeSantis, republikanac za kojeg se veruje da planira da se kandiduje za predsednika SAD, u novembru je potpisao zakon kojim se školama, preduzećima i vladinim subjektima zabranjuje da zahtevaju vakcinaciju protiv kovida-19, što je izazvalo osudu zdravstvenih stručnjaka i demokratskih lidera.

Zvaničnik stavljen na odsustvo, dr Raul Pino, direktor Odeljenja za zdravstvo Floride u Orlandu, poslao je svom osoblju e-poruku 4. januara u kojoj je naveo njihovu nisku stopu vakcinacije i pozvao ih da prime vakcine, navodi "WFTV", a prenosi Rojters.

Pino je imao analitičara koji je izvukao podatke o vakcinaciji za zaposlene, dodaje se. Ministarstvo zdravlja Floride saopštilo je da "sprovodi istragu kako bi utvrdilo da li su neki zakoni prekršeni".

"Pošto je odluka o vakcinaciji lični medicinski izbor, koji treba da bude oslobođen od prinude i mandata poslodavaca, dotični zaposleni je stavljen na administrativno odsustvo", navodi se u saopštenju Odeljenja. U mejlu od 4. januara, Pino je rekao da je izvukao podatke o vakcinaciji za svojih 568 aktivnih zaposlenih, i da je manje od polovine imalo dve doze, dok je samo 14% primilo i buster.

"Žao mi je, ali u nedostatku razumnih i stvarnih razloga neodgovorno je ne vakcinisati se", napisao je Pino. Florida je bila među nekoliko država, na čelu sa konzervativcima, koje su tužile saveznu Upravu za bezbednost i zdravlje na radu kako bi je sprečila da sprovede sada nevažeću meru obavezne vakcinacije za velika preduzeća. Vrhovni sud je prošle nedelje blokirao tu normu.

Video: Otkazano na desetine letova zbog omikron soja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>