• 0

Našem stanovništvu treba dodatni novac za troškove: Sve smo zaduženiji, rastu keš krediti

U Srbiji je 145,2 hiljade korisnika stambenih kredita

  • 0
Dug kredit briga

Foto: Shutterstock

Rast zaduženja po gotovinskim kreditima u 2021. godini iznosio je 57,2 milijarde dinara, navodi se u izveštaju Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije za decembar.

Kod kategorije stanovništva gotovinski krediti čine 61,5 odsto udela, procenat stambenih i potrošackih je sličan i kreće se oko 6,5 odsto, dok poljoprivredni krediti u strukturi zauzimaju udeo od 3,2 procenata.

U preostalom dugu kod stanovništva najveće opterećenje su gotovinski krediti sa 47,1 odsto pa stambeni krediti čija je udeo 41,7 procenata vrednosti.

Kako se navodi u Srbiji je 145,2 hiljade korisnika stambenih kredita, a prosečan iznos stambenog kredita iznosi 3,7 miliona dinara.

Na isteku prošle godine ukupan dug po kreditima bio je 3.148 milijardi dinara što je za 9,7 posto veće zaduženje nego krajem 2020. godine.

Pravna lica su opterećena sa 1.750 milijardi, dok stanovništvo ima 1.327 milijardi dinara zaduženja.

Kod ukupnog kreditnog zaduženje stanovništva 625 milijardi su gotovinski krediti, slede stambeni i krediti za adaptaciju sa 553 milijarde dinara.

Za godinu dana ukupno kreditno zaduženje stanovništva poraslo je za 10,6 odsto.

Prošle godine broj kreditnih kartica pao je za šest odsto, a njihovih korisnika za godinu dana manje je za gotovo pet posto, dok je lizing ugovora i njihovih korisnika više za nepunih 14 procenata.

Video: Oblikujmo budućnost: Kako su sve kompanije postale IT kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>