• 94

Vlada Srbije upravo ukinula prostorni plan: "Stavili smo tačku na Rio Tinto u Srbiji"

Na upravo zavrešnoj sednici ukinuta je Uredba Vlade o prostornom planu, saopštila je premijerka

  • 94

Vlada Srbije upravo je odlučila da ukine Uredbu Vlade o prostornom planu za realizaciju projekta jadarit od 13. februara 2020. Tako da je ukinut prostorni plan. Samim tim poništeni svi upravni akti sa Rio Tintom, odnosno Rio Sava Eksplorejšn.

- Prostorni plan je ukinut i on više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti koji su vezani za Rio Tinto, sve dozvole, rešenja, odluke i sve ostalo - rekla je Brnabić na konferenciji neposredo posle sednice vlade.

Ukinuta je i odluka Vlade o Radnoj Grupi za projekat Jadarit.

- Ovim su ispunjeni svi zahtevi ekoloških protesta. Ovim smo stavili tačku na Rio Titno u Srbiji. Gotovo je sve s Rio Tintom - rekla je premijerka Ana Brnabić.

A na pitanje da li kompanija može i da tuži Srbiju, navela je:

- Ne plašimo se Rio Tinta. Da li će tužiti ili ne, to sada ne znam. Ovo je naša konačna odluka - istakla je Brnabić.

Ana Brnabic, rio tinto

Foto: Tanjug/SLOBODAN MILJEVIC

Rio Tinto ranije danas, pred sednicu Vlade, saopštio je da je zabrinut zbog nedavnih izjava predstavnika Vlade Republike Srbije o potencijalnom povlačenju prostornog plana za Projekat „Jadar”, saopštila je ta kompanija.

"Posvećeni smo razvoju projekta u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima i uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala. Smatramo da diskusije i dijalog zasnovani na činjenicama treba da budu osnov svake odluke Vlade Srbije o razvoju projekta", navode u toj kompaniji".

U prethodnom periodu širom Srbije održavani su protesti protiv dolaska Rio Tinta u našu zemlju, odnosno protiv izgradnje rudnika i eksploatacije litijuma od strane te kompanije.

Video: Brnabić: Ukinuta je uredba Vlade o prostornom planu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ena

    20. januar 2022 | 18:41

    Zar ova tema nebi trebalo da je udarna vest a ne ovaj covek iz Hrvatske i potraga za njegovim sinom.Mislim da je bitnije za narod Srbije sta se resava u drzavi danas .Hrvatska nebi sigurno ovoliko dana medijske paznje posvetila nama tj da se desilo nesto slicno nekom iz Srbije.

  • Beograd na vodu

    20. januar 2022 | 18:47

    Ako neko blokira puteve za vikend, a policija ih ne okupa i ispendreci onda je sve ovo parodija.

  • Sve ludo

    20. januar 2022 | 19:21

    Viza vam nije dobra. Probajte ponovo sledece godine.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>