• 1

Skok cene još jednog važnog proizvoda: "Potrošači da očekuju skuplji sok od pomorandže"

"Klasična neusklađenost ponude i potražnje"

  • 1
Sok od pomorandže Foto: Pixabay.com

Rod narandže u SAD izgleda da će biti najmanji od 1940-ih, što bi moglo da dovede do vrtoglavog porasta cena soka od pomorandže.

Američko ministarstvo poljoprivrede objavilo je prošle nedelje sumornu prognozu za rod narandže na Floridi, predviđajući da će država ubrati samo 44,5 miliona kutija od 40 kilograma pomorandže 2022.  usred bolesti citrusa i lošeg vremena.

Ovo bi bio najmanji prinos od sezone 1944-45, rekao je analitičar iz ministarstva.

U međuvremenu, potražnja za sokom od pomorandže u SAD je porasla tokom pandemije Covid-19 nakon pada u prethodne dve decenije. Prodaja 100% prirodnih sokova skočila je sa 5 milijardi dolara na 5,5 milijardi dolara u 2020. godini i ostala uglavnom na tom nivou prošle godine, pokazuju zvanični podaci.

Ovo je već podiglo cene soka od pomorandže, a stručnjaci predviđaju da će se trend nastaviti. Sve u svemu, fjučersi na smrznuti koncentrisani sok od pomorandže u SAD su u petak završili na ceni od 1,50 dolara po funti (0,45 kilograma), što je skoro 50% povećanje u odnosu na početak 2019.

„Imate klasičnu neusklađenost ponude i potražnje“, rekao je Šon Heket, predsednik kompanije Heket, koja je specijalizovana za analizu poljoprivrednih proizvoda. On je upozorio da potrošači treba da očekuju „mnogo veće cene (za sok od pomorandže) u supermarketu“.

Prema USDA, očekuje se da će Brazil, jedan od najvećih proizvođača narandži na svetu, ove godine ubrati 12% više narandži uprkos suši koja je oštetila prinose. Meksiko, glavni američki snabdevač citrusima, takođe će imati snažnu berbu „u optimalnim vremenskim uslovima“.

Video: Otvorena najveća plantaža organskih jabuka u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>