• 2

Požurite s novim kasama, još samo 10 dana za subvencije za eFiskalizaciju: Ko su proizvođači

Mali je istakao da se rok za dodelu subvencija, 31. januar neće produžiti, kao i da je 30. april 2022. godine krajnji rok u kome privreda treba da pređe na novi model fiskalizacije

  • 2

Ministar finansija Siniša Mali pozvao je obveznike da se u narednih 10 dana prijave za subvencije za uvođenje novih fiskalnih kasa, s obzirom da rok za prijavu ističe 31. januara, a one koji su ih nabavili da ne čekaju s njihovim instaliranjem.

Ministar Mali, koji je prisustvovao predstavljanju novih fiskalnih uređaja koji su dostupni na tržištu za prelazak na novi model e-fiskalizacije, rekao je da je imao konstruktivan sastanak sa proizvođačima fisklanih uređaja i softvera za njih.

"Izuzetno sam zadovoljan čime su naša pamet i industrija izašli, imamo 109 softverskih i hardverskih rešenja", rekao je ministar.

Takođe, pozvao je obveznike da se prijave što pre, jer je svega 10 dana ostalo do isteka roka za subvencije od 100 evra za fiskalnu kasu i 100 evra za svako prodajno mesto.

"Sada ima 104.000 prijavljenih obveznika, isplaćeno je 84.000 subvencija. Još 10 dana je ostalo do isteka roka za prijavljivanje za tu vrstu pomoći, nećemo ga produžavati", istakao je Mali.

Podsetio je takođe da je kraj aprila krajnji rok za fiskalizaciju i obratio se i onima koji su već nabavili nove uređaje.

"Veliki broj ih je kupio nove uređaje, a nisu ih priključili. Molim vas da to uredite što pre, jer ovi ljudi neće imati dovoljno ekipa da to u roku stave u funkciju i priključe do kraja aprila", upozorio je ministar Mali.

Podsetio je da su koristi od fiskalizacije velike, zato što nova tehnološka rešenja omogućavaju efikasniju borbu protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

Ministar Mali je najavio da će do kraja ove godine Ministarstvo organizovati nagradne igre za građane sa novim fiskalnim računima koji imaju QR kod.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković rekla je da je PU mnogo uradila na unapređenju poslovnih procesa, te da je novi sistem fiskalizacije samo jedan od koraka u tom pravcu.

„Novi sistem fiskalizacije u Srbiji treba da stvori uslove za snažniju borbu protiv sive ekonomije, da unapredi sistem kontrole i da obezbedi bolju naplatu poreza. Кao što je poznato, PU će sa novim modelom fiskalizacije imati mogućnost da u realnom vremenu vidi sve transakcije poreskih obveznika, kao i da proveri svaki izdati fiskalni račun. To omogućava efikasniju kontrolu, a iz sedišta PU ćemo moći da vidimo mnogo toga“, napomenula je ona, i dodala da će od novog modela fiskalizacije svi

imati brojne benefite.

Ko su proizvođači

 

Proizvođači su se zahvalili na prilici da predstave svoja hardverska i softverska rešenja, i istakli da su na vreme počeli pripreme i kreirali rešenja koja su dostupna korisnicima, te da mogu da odgovore na zahteve i države i potrošača.

Hardverska i softverska rešenja za uvođenje novog modela fiskalizacije predstavili su:

„Int Raster doo“, „Galeb Electronics“, „TIM CODE – poslovni softver doo“, „Fleet management

team doo“, „Moja kasa doo“, „Fusion its“, „2D Soft doo“, „ProudSourceIT doo“, „Sparkom P.R.“ , „Daria Memiš PR Fismod“, „Fiscal solutions“, „Digit Group doo“, „HCP doo“ i

„CORNERSTONE“.

Video: Kako funkcioniše e-fiskalizacija u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cole

    21. januar 2022 | 16:16

    Zbog čega novoosnovane firme nemaju pravo na donaciju, već samo zaključno sa 29. oktobrom 2021? Zbog čega banke nemaju informaciju o načinu funkcionisanja integrisanih POS terminala?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>