• 18
 ≫ 

Novi rekord na srpskoj pruzi: Voz dostigao 201,5 km na sat

 ≫ 

Testiranje se odvija prema utvrđenoj dinamici i biće nastavljeno i narednih dana

  • 18

Voz sa mernim kolima Nemačkih železnica za testiranje brze pruge od Beograda do Novog Sada, dostigao je brzinu od 201,5 kilometara na sat, rečeno je Tanjugu u Infrastrukturi železnice Srbije.

Voz je tu brzinu dostigao u petak u popodnevnim časovima, kako kažu, bez ikakvih teškoća u funkcionisanju i saobraćaju.

Prvi put brzina od 200 kilometara na sat ostvarena je prilikom saobraćaja voza za testiranje na deonici brze pruge između Stare Pazove i Nove Pazove.

Tom prilikom brzinomer u specijalnoj lokomotivi koja je za potrebe testiranja brze pruge u Srbiji stigla iz Nemačke zabeležio je maksimalnu brzinu od 201,5 kilometara na sat.

Testiranje se odvija prema utvrđenoj dinamici i biće nastavljeno i narednih dana.

Voz Nemačkih železnica svakodnevno obavlja veći broj vožnji na prvoj srpskoj brzoj pruzi.

U glavnoj železničkoj stanici Beograd Centar u Prokopu, u funkciji je nova Telekomanda za saobraćaj vozova velikih brzina, odnosno Dispečerski komandni centar, u kome stručne službe Infrastrukture železnica Srbije i izvođača radova neprekidno prate funkcionisanje saobraćaja na brzoj pruzi i testiranja koja se obavljaju, kažu za Tanjugu u srpskim železnicama.

Dinamička testiranja na pruzi za brzinu do 200 km na sat od Beograda do Novog Sada počela je 17. januara, a dan kasnije stigla su i specijalna merna kola kompanije Nemačkih železnica "Deutsće Bahn Systemtećnik", koja je angažovana za realizaciju ovog posla.

Testiranje brze pruge obavlja se fazno i po deonicama duž cele brze pruge Beograd - Novi Sad, a planirano je da ova faza ispitivanja traje do 4. februara 2022. godine.

Testiranja se obavljaju svakodnevno u periodu od 7.00 do 17.00 sati odnosno u vidnom delu dana i u uslovima potpune obustave železničkog saobraćaja na pruzi Beograd - Stara Pazova - Novi Sad.

Video: Pokušao autom da pređe prugu sa spuštenom rampom i za dlaku izbegao smrt: Pružni prelaz u Vreocima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    22. januar 2022 | 14:02

    Lepo nema šta.Brzi vozovi, metro u Beogradu a u Banatu demontiraju pruge i ukidaju vozove.Šine prodaju kao staro gvožđe.A pravci ZR-.Vršac i Sečanj-Jaša Tomić izgrarađeni su pre više od 130.godina.Gde je tu Banat?Opet tamo negde na margini.Tužno....

  • Vu

    22. januar 2022 | 15:19

    Ima železnica još jedan mnogo veći i zanimljiviji rekord. U državi minimalna cena rada 201 dinar, a na železnici cena rada 77 dinara. Više od 50% radnika ima platu manju od minimalca. To je rekord, a ne 201 km/h.

  • ivan s

    22. januar 2022 | 13:47

    Taj rekord se ne priznaje nigde osim u našim vestima, rekord i dalje drži pruga Novi Sad-Sombor sa maksimalnom postignutom brzinom od 34 km/h malo iza Gajdobre.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>