• 1

Šefica MMF kaže da brine za siromašnije zemlje: "Kamate FED mogu biti kao hladan tuš"

Očekuje se da će se globalni ekonomski oporavak nastaviti, ali će "u izvesnoj meri zamajac oslabiti"

  • 1
Kristalina Georgieva

Foto: Wikimedia/World Bank Group/ Grant Ellis

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristalina Georgieva, izjavila je da bi povećanje kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi (FED) moglo da bude "hladan tuš" za ionako slab ekonomski oporavak određenih zemalja.

Georgieva je, u pređašnjem obraćanju putem video linka na virtuelnom događaju Davos Agenda, upozorila da bi podizanje referentne kamate u SAD moglo da ima znatne implikacije na zemlje sa višim nivoom duga denominovanog u dolarima.

Kaže da je, stoga, "izuzetno važno" da FED jasno izloži planove svoje politike, kako bi se sprečila iznenađenja. Podizanje američke ključne kamate moglo bi da - nekim zemljama - servisiranje duga denominovanog u dolarima učini skupljim, preneo je CNBC.

Georgieva je dodala da je da je poruka MMF-a zemljama sa visokim nivoom dolarskog duga da "dejstvuju odmah".

- Ako možete da produžite rokove otplate, učinite to. Ako imate valutne neusklađenosti, sada je trenutak da ih rešavate - poručila je šefica MMF-a.

Navela je da se najviše brine za zemlje s niskim prihodima koje imaju visok nivo takvog duga, ističući da je dve trećine tih zemalja već sada ili u "dužničkom problemu" ili u opasnosti da upadnu u takvu situaciju, što je duplo više nego 2015. MMF očekuje da će se globalni ekonomski oporavak nastaviti, ali će "u izvesnoj meri zamajac oslabiti", rekla je Georgieva.

Inflacija

Foto: Shutterstock

Ona je zbog toga predložila da bi stav kreatora monetarne politike u novoj godini trebalo da bude "fleksibilnost politike".

- Ova, 2022. godina, jeste kretanje stazom punom prepreka - rekla je Georgieva, pominjući u tom kontekstu rizike kao što su rast inflacije, pandemija kovid-19 i visoki nivoi duga.

MMF je u decembru upozorio da je globalni dug dostigao 226 biliona dolara u 2020, što je najveći jednogodišnji rast od Drugog svetskog rata na ovamo.

Video: Prihodi Uprave carine su u 2021. bili veći za 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novosadjanin

    23. januar 2022 | 11:16

    Nas to neće doticati! Mi smo ekonomski tigar 💪🐅

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>