• 11

Više ljudi ode u penziju, nego što uđe na tržište: Nemačkoj će do 2030. faliti 5 miliona radnika?

Procena Nemačkog ekonomskog instituta je da će se radna snaga u 2022. smanjiti za više od 300.000 ljudi

  • 11
aerodrom putnici nemačka frankfurtski aerodrom

Foto: BORIS ROESSLER / AFP / Profimedia

Dok najmoćnija evropska ekonomija kuburi s pronalaženjem radne snage u potrebnom broju, radnika je sve manje.

Naime, nova nemačka koaliciona vlada ima nameru da svake godine privuče 400.000 kvalifikovanih radnika iz inostranstva, kako bi rešila problem demografske neravnoteže i deficit radnika u određenim, vitalnim sektorima.

Ovo je problem o kojem se priča mesecima unazad, posebno otkako je kriza izazvana koronom prouzrokovala kolaps na tamošnjem tržištu rada, i takođe je problem koji bi mogao da uspori ekonomski oporavak nakon pandemije.

- Nedostatak stručne radne snage je postao tako ozbiljan da dramatično usporava našu ekonomiju - rekao je Kristijan Duer iz Slobodnih demokrata (FDP).

Tradicionalno, Nemačkoj su potrebni medicinski i građevinski radnici, poznavaoci raznih zanata, zatim vozači.

Kako bi Nemačku učinili atraktivnijom za stranu radnu snagu, koalicioni partneri su dogovorili sistem bodovanja za stručnjake izvan EU, a takođe su podigli minimalnu satnicu na 12 evra.

Procena Nemačkog ekonomskog instituta je da će se radna snaga u 2022. smanjiti za više od 300.000 ljudi, jer je više starih koji odlaze u penziju, nego mladih koji ulaze na tržište rada. To 2029. jaz bi mogao da se poveća na više od 650.000.

Takođe, procena je da bi za samo osam godina nedostatak radno sposobnih u Nemačkoj mogao da dostigne cifru od pet miliona.

Video: Počinje podcast sa Anom i Vesnom - Kako si na poslu?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    23. januar 2022 | 11:33

    Problem je isti svuda. Mladi ne zele da rade draze im je na biro rada i da sede kuci jer je mala razlika izmedju plate i primanja na birou rada....

  • Hulk

    23. januar 2022 | 12:02

    Nisu to radnici. To su njihovi robovi. Ostajte ovde i podižite svoju zemlju. Nema sreće u tuđini niti se sve može parama. Život nema reprizu.

  • Damjan

    23. januar 2022 | 11:35

    Samo filozofija čista. Olakšajte ulaz ljudima bez smaranja s papirologijom i vizama i čekanju mesecima. Neće poslodavac da gubi vreme čekajući vašu glupu birokratiju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>