• 1
 ≫ 

Sutra počinje izgradnja Linijskog parka: Ovako će izgledati pešačka i biciklistička staza

 ≫ 

Projektom je predviđeno razdvajanje glavne pešačke zone i biciklističke staze trakom zelene površine

  • 1
Linijski park

Foto: Služba gavnog gradskog urbaniste

Grad Beograd sutra počinje izgradnju prve dve celine Linijskog parka na Dorćolu, najavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, gostujući u jutarnjem programu TV Prva.

On je naglasio da se prva celina prostire od Beton hale do bastiona Sv. Jakova, a druga celina od bastiona Sv. Jakova do SC 25. maj - Milan Gale Muškatirović.

-  Na prostoru gde počinjemo izgradnju Linijskog parka trenutno postoje šetna i biciklistička staza, ostaci nekadašnje železničke pruge, kao i malo slobodnih zelenih površina koje su mahom devastirane i obrasle samoniklom vegetacijom - rekao je Vesić.

Objasnio je da je projektom Linijskog parka predviđeno razdvajanje glavne pešačke zone i biciklističke staze trakom zelene površine. Pešačka staza, koja će biti formirana na mestu postojeće, predviđena je

sa zastorom od kamenih ploča na površini od 1.559,17 kvadratnih metara i biće, navodi Vesić, oivičena sivim granitnim, frezovanim ivičnjakom, dok će na suprotnoj strani uz zastor biti postavljena metalna ograda po ugledu na postojeću ogradu ispred Beton hale.

- Biciklistička staza će biti izgrađena od asfaltnog zastora površine 1004,60 kvadratnih metara, a na mestu postojećeg obezbeđenja nasipa predviđena je izrada nove betonske kaskadne zaštite nasipa - dodaje.

Prema njegovim rečima, da bi se obezbedio kontinuitet između postojećeg šetališta i novoprojektovanog rešenja, površina ispred restorana "Bela vista" osmišljena je kao plato sa zelenim brdašcima kako bi prostor bio dodatno oplemenjen.

- Da bi se obezbedila sigurnost i udobnost budućim korisnicima, prostor će biti opremljen parkovskim mobilijarom - metalnom ogradom, šest malih i sedam velikih kamenih klupa, 13 malih klupa sa naslonom, 14 đubrijera, 13 velikih drvenih sedišta na tribinama kao i tri mala drvena sedišta na tribinama. U okviru betonske kaskadne zaštite nasipa planirano je ozelenjavanje žardinjera perenama i sadnja ukrasnog drena, dok je duž zelene površine iznad kaskadne zaštite planirana sadnja visećeg ruzmarina - objasnio je Vesić.

S obzirom na položaj podzemnih utvrđenja Beogradske tvrđave, kaže, planirana je sadnja osam drvorednih sadnica visokih lišćara u delu gde je dozvoljeno, a čitav prostor biće oplemenjen sa 83 komada lišćarskog šiblja, 4.664 različitih vrsta perena, 717 različitih vrsta ukrasne trave, 78 lukovica i 60 poleglih četinara.

Automatski sistem za zalivanje "kap po kap" biće ugrađen za navodnjavanje žbunja

i perena, dok će za travnjak biti ugrađeni rasprskivači - istakao je zamenik gradonačelnika i dodao da će oko drvorednih sadnica biti ugrađen sistem za zalivanje korenovog busena sadnica drveća.

Video: Vesić: Na dnevnom redu sutrašnje sednice biće i plan regulacije za Linijski park

(Telegraf Biznis/Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>