• 0

Gas je postao gorući problem Evrope: "Moramo da ostanemo izuzetno oprezni i solidarni"

Ministri energetike su na sastanku u Amjenu razgovarali o neizvesnosti na tržištu, izazvanoj krizom u Ukrajini i značajnim padom priliva gasa iz Rusije poslednjih meseci

  • 0
tranzit gasa, gasovod, cevi

Foto: Shutterstock

- Evropska unija razgovara sa partnerima o potencijalu za povećanje isporuka gasa u evropski blok - izjavila je nedavno komesarka za energetiku, Kadri Simson, posle sastanka sa evropskim ministrima energetike, u francuskom gradu Amjen.

Nedostatak gasa u Evropi, za koji se okrivljuje Rusija, doveo je do skoka cena energenata, naveo je Rojters, koji podseća da "Moskva poriče da manipuliše zalihama".

Simsonova je rekla da će prisustvovati konferencijama u Azerbejdžanu i Vašingtonu u februaru, na kojima će se razgovarati o načinima za povećanje isporuke gasa Evropi.

- Nivo uskladištenog gasa u EU je znatno niži nego inače u ovo doba godine - rekla je.

Ministri su na sastanku u Amjenu razgovarali o neizvesnosti na tržištu, izazvanoj krizom u Ukrajini i značajnim padom priliva gasa iz Rusije poslednjih meseci, navela je Simsonova.

- Moja poruka je da Evropa ima snažnu, dobro diversifikovanu i otpornu gasnu infrastrukturu i jasne procedure solidarnosti u slučaju vanrednih situacija - istakla je Kadri Simson i dodala:

"Ali, moramo da ostanemo izuzetno oprezni, da poboljšamo našu spremnost na rizik i ojačamo solidarnost između država članica".

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>