• 2
 ≫ 

Primopredaja 10 novih autobusa na e-pogon: "Do proleća stiže 100 vozila na prirodni gas"

 ≫ 

U poređenju sa autobusima na dizel gorivo, e-autobusi doprinose smanjenju štetnih gasova i emitovanja buke, a takođe su i niži troškovi pogonske energije

  • 2

Danas, 24. januara sa početkom u 9 časova, predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, i zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, prisustvuju primopredaji 10 novih autobusa na električni pogon.

Primopredaja se odvija kod okretnice autobusa Beograda na vodi.

Inače, brojni svetski gradovi nastoje da smanje štetne emisije koje dolaze od javnog gradskog prevoza. Podsećamo, u Beogradu kako se navodi, postoji pet e-autobusa od 2016. i sada dobijamo još 10, što je ukupno 15 vozila ovog tipa.

U poređenju sa autobusima na dizel gorivo, e-autobusi doprinose smanjenju štetnih gasova i emitovanja buke, niži su troškovi pogonske energije, a ovakva vozila su i jeftinija i jednostavnija za održavanje.

- Pre svega, treba da znate da se pre 2010. kvalitet vazduha nije ni merio na ovaj način, a onda smo od 2014. postavljali veći broj mernih stanica kako bismo radili monitoring širom Srbije - istakla je premijerka.

Dodaje da je "od 2014. vazduh sve bolji, ali da svakako i dalje imamo probleme u tom pogledu".

- Beogradske elektrane su od 2014. priključile čak 3.000 korisnika na topao dalekovod - kaže Brnabić, dodajući da se tako smanjuje broj individualnih ložišta, za šta se daju i subvencije.

Evro5 i Evro6 standard autobuse Beograda nabavlja od 2015. godine, plus e-prevoz. To sve čini 83,5% vozila koja minimalno zagađuju životnu sredinu u Beogradu. Godine 2017. smo završili Kostolac BlokB, što je takođe značajno doprinelo smanjenju štetnih čestica.

- Izuzetno važno za ovu godinu i naredne jeste to da završavamo problem deponije Vinča i emisije metana - kaže premijerka.

- Kupili smo 10 novih elektro autobusa, radiće osam, oni će povezivati dve reke. I dalje smo jedini grad u regionu, izuzev Sofije, koji ima ovakva vozila - rekao je Vesić.

Već smo kupili 100 autobusa na prirodni gas, koji stižu na proleće, dodao je Vesić. Rekao je da do 2030, kada proradi metro, Beograd više neće imati autobuse na fosilna goriva. Pomenuo je trolejbuse i naveo da će u narednih pet godina biti zamenjeno svih 80.

Cilj je, kaže, i da se smanje linije trolejbusa. "Hvala svima, ideja je da Beograd bude ekološki grad", istakao je zamenik gradonačelnika Beograda.

- Želim da čestitam Beograđanima na novih 10 eko linija - rekla je Vujović i dodala da svaka od mera koje se koriste za poboljšanje kvaliteta vazduha - jeste značajna. "Ministarstvo zaštite životne sredine je izuzetno posvećeno Zelenoj agendi, a održiva mobilnost je jedan od stubova", dodala je.

Video: Šumadija je prepoznata kao nova destinacija za digitalne nomade

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>