• 98
 ≫ 

Nove cene cigareta: Evo koliko će sad tačno koštati paklica koju vi pušite

 ≫ 

Srbija nastoji da dostigne standarde EU, koji propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta

  • 98
staklena piksla restoran

Foto: Shutterstock

Paklica cigareta će narednih dana biti skuplja u proseku za 10 dinara, zbog redovnog usklađivanja akciza. Prema našim saznanjima, za tačno toliko su duvandžije tražile veće cene.  Takođe, kako saznajemo, upravo je objavljen njihov novi cenovnik.

Novi cenovnik će početi da važi za neke marke već od 31. januara,  dok će druge duvandžije primenu početi nekoliko dana kasnije.

Prvi je usklađivanje cena objavio "Japan tobako internešnal" (JTI) iz Sente. Prema cenovniku objavljenom u "Službenom glasniku", najjeftinija paklica pojedinih proizvođača sada će koštati 290 dinara, a najskuplja 570. Kako sazanjemo, brendovi i ostalih proizvođača, niškog "Filipa Morisa" i "Britiš amerikan tobaka" u Vranju, poskupeće za isti iznos.

Mi smo izdvojili one koje građani u Srbiji najšećeše koriste, a one će koštati ovoliko:

"Ronhill slim" je skočio je na 360. Paklica "rotmansa" umesto 300 sada košta 310 dinara. "Pal mal" ide na 320. "Laki strajk" koštaće 320 dinara, odnosno, Lucky Strike (Blue 100’s) koštaće 330 dinara.

"Drina" (DRINA denifine (tvrdo pakovanje) košta 310 dinara, koliko i "diva". Winston XStyle LONG BLUE kšta 330. Winston 100's Red (gold) 340. Camel blue 100s 340.

Pall Mall (Silver 4) 320. i tako dalje...

Duvandžije se dva puta godišnje usklađuju sa akciznim kalendarom, najčešće početkom februara i u julu.

Predviđeno je da se specifična akciza uvećava za 1,5 dinara po paklici do kraja 2025. godine. Uz nju se zaračunava i proporcionalna komponenta ovog nameta od 33 odsto cene cigareta, a tome se dodaje i PDV.

Do 2025. godine predstoji još sedam planiranih uvećavanja akcize kako bi se dostigli standardi dogovoreni sa EU.

Inače, do 2025. godine nivo akcize u Srbiji po paklici cigareta trebalo bi da dosegne najmanje 1,8 evra.

Srednjoročnim planom predlaže se da se specifična komponenta akcize svakih šest meseci povećava za 1,5 dinara po paklici. Predložene su izmene i za način obračunavanja akcize za nesagorevajući duvan koji se sve više koristi kao supstitucija za cigarete kako bi se smanjila razlika između akcize na taj proizvod i akcize na cigarete.

U Srbiji akciza na nesagorevajući duvan je 6,76 procenata maloprodajne cene a u EU je od 11,08 % u Holandiji do 51,04 % u Francuskoj.

Predloženo je i da se akciza na tečnost za punjenje elektronskih cigareta uvećava za po 1 dinar po mililitru svake godine u srednjoročnom periodu do 2025. godine.

Odgovorite nam u našoj anketi da li će vas novo poskupljenje odgovoriti od pušenja cigareta?

Video: Evo kakvog je ukusa pepeljara puna pikavaca

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    24. januar 2022 | 11:31

    Sve se usklađuje sa je enom EU, samo plate sa Nikaragvom

  • Hogar

    24. januar 2022 | 11:17

    Prvo valjda treba dostignuti standard EU a zatim njihove cene....ovako na najmanje plate u evropi udarite cene na sve iz EU cak su nam pojedine cene hrane i.pica vece nego u EU licno sam bio u Nemackoj i Austriji i uverio se u to.....ako se ovsko nastavi nema druge no dizati revoluciju jer porodica fa prezivi nemoze sa ovom.platom i ovim cenama

  • Mmmm

    24. januar 2022 | 11:49

    Sto se mene tice neka poskupe, nije hleb. Ali ljudi mi nismo u EU, kako cene artikala uskladjujemo prema njima. Neka nam usklade plate i penzije prema EU i nece biti problema. Pa ko voli neka izvoli. Nikad nije ni bilo "noga licka, a cipela Becka".

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>