• 0

Najveći tragičar našeg vremena: Još se nada da će pronaći svoje slučajno bačene bitkoine. Ima takvih i Srba

Džejms se još uvek nada da će naći svoje davno izgubljeno blago, i nudi novac fondovima, poput onog za borbu protiv korone

  • 0
Bitkoin, pad

Foto: Shutterstock, D.R.

Džejms Hovels, britanski IT stručnjak slučajno je bacio svoj hard disk koji je sadržao lozinku za pristup i trošenje njegovih 7.500 bitkoina, koji sada vrede stotine miliona.

Desk je zavšrio na deponiji u Njuportu, koja je veličine fudbalskog terena, a on je postao medijski popularan jer je godinama pokušavao da nađe svoje blago. Ni danas, kada bitkoin upravo malo gubi na vrednosti, ne gubi nadu.

Danas, ovaj tridesetopetogodišnjak mogao bi da bude bogatiji od enleske kraljice. Kako je svojevremeno objasnio, imao je dva identična hard diska za laptop računare, ali jedan od njih je sadržao „privatni ključ“ potreban za pristup i trošenje njegovih bitkoina.

Iako misli da je njegov disk već oštećen i zarđao nada se da će da ga nađe.

„Postoji velika šansa da je ploča unutar diska još uvek netaknuta“, rekao je on. „Stručnjaci za oporavak podataka bi tada mogli da ponovo naprave disk ili da čitaju podatke direktno sa ploče.“

Hovels tvrdi da je disk sadržao 7.500 bitkoina, danas vrednih više od 280 miliona dolara.

Da bi ga preuzeo, potrebna mu je dozvola lokalnog veća da pretraži deponiju - nikada mu je nisu dali. Nudio je i da donira 25 dosto svog novca Fondu grada koji se bori protiv kovida.  Takođe je obećao da će finansirati ceo projekat iskopavanja.

Postoji mnogo tragičnih priča o ljudima koji zaboravljaju lozinke ili gube računare. Drugi žale što su prerano prodali svoje novčiće. Sistem je teško hakovati, cenzurisati ili demontirati. Zbog toga Hovels ne može da pristupi svojim novčićima na drugi način.

A sve je počelo 2010. kada je on slučajno prosuo limunadu po svom laptopu, pa ga je rasklopio na delove. Neke delove je bacio, neke prodao, a hard disk je odložio u fioku sve do tog sudbonosnog letnjeg dana kada je bacao stare stvari.

Otkud odjednom toliko građana Srbije koji su izgubili bitkoine

 

Prema procenama, širom sveta zaključano je 140 milijardi dolara u bitkoinima (kojih je 18,5 miliona), jer su njihovi vlasnici zaboravili lozinku. Takvih ima i u Srbiji, a mi poznajemo najmanje 5 Beograđana koji ne znaju gde su ostavili bitkoine koje su kupovali pre desetak godina, iz hobija, najviše.

Očigledno je da taj broj mnogo veći, ali se s druge strane nameću se pitanja da li su nađi sugrađani zaista izgubili šifre, da li su ih zaista imali kripto-valute, i otkud sada odjednom svi traže način kako da se dokopaju nekog digitalnog novčića.

- Ima priličan broj takvih ljudi i mene su u proteklih par godina često zapitkivali kako mogu da oporave svoje šifre - rekao je ranije za Telegraf Biznis Nikola Korbar, vrsni poznavalac kripto-tržišta i direktor Centra za ekonomska istraživanja Beograd. Opšrinije u našem posebnom tekstu. 

Bitkoin naglo gubi vrednost, ide ka nivou od 30.000 dolara

 

Bitkoin je oštro pao danas za oko 7,0 odsto, spustivši se na najniži nivo od jula 2021, jer su investitori masovno počeli da rasprodaju rizičnu imovinu zbog, kako prenosi Rojters, straha od eventualnog ruskog napada na Ukrajinu.

Najveća svetska kriptovaluta se, prema poslednjim raspoloživim podacima, trguje u padu za 6,8 procenata na 33,820 dolara.

U odnosu na novembar prošle godine, kada je dostigao najviši nivo svih vremena od 69.000 dolara, bitkoin je izgubio ukupno više od 50 posto vrednosti.

Video: Palma pitao Malog: Šta je bitkoin?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>