• 2

Zbrisano 130 milijardi dolara sa kripto tržišta: Bitkoin opet pada nezaustavljivo

Kretanja kriptovaluta su povezana sa prodajom rizičnije imovine poput tehnoloških akcija, dok se investitori pripremaju za strožu monetarnu politiku američkih Federalnih rezervi i veće kamatne stope

  • 2
bitkoin

Foto: Freepik

Bitkoin naglo gubi vrednost i ide ka nivou od 30.000 dolara, što sada već ozbiljno brine sve zagovornike najpopularnijeg digitalnog novčića.

Podsećamo, bitkoin je i danas oštro pao, za oko 7 odsto, spustivši se na najniži nivo od jula 2021, jer su investitori počeli da rasprodaju rizičnu imovinu zbog straha od eventualnog ruskog napada na Ukrajinu, preneo je Rojters.

Usled cele situacije, i tržište kriptovaluta je izgubilo vrednost od oko 130 milijardi dolara u poslednja 24 sata. Bitkoin se sada nalazi na 51% nižem nivou od svog rekordnog dostignuća u novembru, dok je eter pao 12 odsto, što je najniži nivo od kraja jula, preneo je CNBC.

Kretanja kriptovaluta su povezana sa prodajom rizičnije imovine poput tehnoloških akcija, dok se investitori pripremaju za strožu monetarnu politiku američkih Federalnih rezervi i veće kamatne stope.

- Bitkoin i kripto reaguju mnogo agresivnije, s obzirom na prirodu klase imovine i verovatno ćemo testirati 30-32.000, s obzirom na trenutno raspoloženje i zamah - rekao je potpredsednik korporativnog razvoja i međunarodne ekspanzije, Vijay Ayyar, dodajući da "ako bitkoin nude iznad 30.000 dolara u dužem vremenskom periodu (jedna nedelja), onda bi mogla postojati osnova formirana na tim nivoima pre nego što tržište krene naviše".

- Ali, da bi tržište zaista bilo bikovsko, biće potrebno neko vreme, s obzirom na nedostatak poverenja u čitavom spektru - istakao je. Investitori se takođe bore sa većom inflacijom.

Zagovornici bitkoina često sugerišu da je digitalni novčić zaštita od inflacije, ali ta teorija se do sada nije pokazala kao takva. Analitičari su rekli da postoji zabrinutost da bi FED mogao da poljulja stabilnost kripto tržišta. U međuvremenu, investitori takođe procenjuju uticaj dalje regulative na tržište kriptovaluta.

Ruska centralna banka je prošle nedelje predložila zabranu korišćenja i rudarenja kriptovaluta.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mija

    24. januar 2022 | 15:15

    Nek spadne na 100 evra ili 1000 da se mogu lakše kupiti pa nek onda narasto kolko oće bice super .

  • DRagutin

    25. januar 2022 | 03:50

    Poverenje u kripto novac sa moje strane više ne postoji... Kada "neko" izvuce 490 mlrd $ , plus pad od 130 mlrd $ vrednosti, tu nisu čista posla... Ko ima toliki pristup tolikim tokenima kao pojedinac ? Ko? Znači navukli ljude svetski manipulatori da ulažu pod raznim izgovorima o budućnosti el novčića i onda bam skidaj kajmak "po malo ", dok naivan narod ulaže! Neka hvala... Srećan sam što sam izvukao uloženi novac i neka neko drugi veruje u bajke! Ja više ne...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>