• 0

Od startapa do investicije od 69 miliona $: Momci s Balkana ostvarili rast od 250%, guraju i tržište Austrije

Danas, kako nam je potvrđeno, ova kompanija radi na mnogim projektima u svetu ali i Srbiji

  • 0
Plan Radar , PlanRadar, aplikacija, Beč

Foto: Promo/PlanRadar

Srbija je već neko vreme visoko pozicionirana na listi zemalja čiji je startup ekosistem prepoznat na globalnom nivou, ali većina mladih srpskih kompanija uglavnom se još uvek nalazi u ranim fazama razvoja, a sa tim i investiranja, tzv. pre-seed i seed fazama.

Koji su to koraci koji bi mogli dalje da očekuju domaće inovatore i kako stići do njih, za Telegraf Biznis objašnjavaju iz kompanije PlanRadar, koja je nedavno najavila Seriju B finansiranja u iznosu od 69 miliona dolara, i to kroz treću po veličini investiciju Serije B u Austriji ikada, i najveću takvu investiciju za kompaniju koja nudi rešenje za poslovne korisnike (B2B).

Startap koji je na putu jednoroga upoznali smou Beču, kad su bili "beba" momaka s Balkana. Danas, kako nam je potvrđeno, ova kompanija radi na mnogim projektima u svetu ali i Srbiji. Dobili su i posao oko rekonstrukcije Sava centra.

U kompaniji, PropTech rešenju koje korisnicima nudi platformu za upravljanje gradilištima i projektima održavanja nekretnina ističu da je prepoznavanje nezadovoljenih potreba korisnika i kreiranje rešenja samo prvi u nizu koraka ka rastu kompanije. Od 2013. godine, kada su pokrenuli proizvod, pored tehničkih unapređenja i proširivanja svojstava aplikacije neprekidno su osluškivali i potrebe korisnika i unapređenja proizvoda bazirali upravo na njima.

Sedam godina nakon osnivanja, u martu 2020. godine PlanRadar je prikupio 34 miliona dolara u prvoj (A) seriji finansiranja koju je vodila je kompanija Insight Partners, jedan od najvećih svetskih investitora u softver sa sedištem u Njujorku, zajedno sa e.ventures i investitorima Cavalry Ventures, Berliner Volksbank Ventures i aws Gründerfonds.

Tokom 18 meseci od Serije A, uglavnom obeleženih pandemijom i dobrim delom usporavanjem građevinskih aktivnosti, posebno na samom početku ovog perioda, kompanija je na bazi ove investicije uspela da zabeleži rast prihoda od preko 250% i povećanje broja korisnika za više od 100%. Danas ova kompanija ima oko 200 zaposlenih, a njihovu aplikaciju koristi više od 100.000 profesionalaca u 14.500 kompanija širom sveta.

Veruju da je za njihov brz rast najviše zaslužna orijentacija na globalno širenje, na koje su bili fokusirani od 2020. godine, kroz otvaranje oko desetak kancelarija na tržištima širom Evrope i Rusije i lokalizacija aplikacije na 20 jezika, uključujući i srpski. Paralelno sa geografskim širenjem radili su i na unapređenjima aplikacije na osnovu potreba korisnika, tako da uključi standardizaciju izveštavanja, mogućnost integracije sa drugim platformama i BIM tehnologijom.

Najnovija, serija B finansiranja kompaniji će doneti novih 69 miliona dolara, a biće predvođena od strane investicionih kompanija Insight Partners i Quadrille Capital. Investiciji će se pridružiti i Proptech1, Russmedia, i GR Capital, kao i raniji investitori u PlanRadar: Cavalry Ventures, Headline, Berliner Volksbank Ventures, i aws Gründerfonds.

Planirano je da nova investicija bude iskorišćena za dalje globalno proširivanje poslovanja, tako da PlanRadar namerava da uskoro otvori nove kancelarije u SAD, Dubaiju, Jugoistočnoj Aziji, Australiji i Južnoj Americi, kao i za dalja unapređenja, kako bi kroz kreiranje tehnološkog haba i inovacije proizvoda kreirali tehnologije koje će i u budućnosti definisati digitalizaciju u sektoru građevinarstva. U narednih 12 meseci planirano je i proširivanje tima za skoro 200 zaposlenih, što predstavlja udvostručavanje radne snage.

Planradar, kompanija

Foto: Planradar/Ustupljena fotografija

- Kroz razvoj aplikacije u jednu od vodećih svetskih PropTech platformi uspeli smo da doprinesemo transformaciji građevinske industrije, koja je inače, istorijski gledano, sporije prihvatala digitalizaciju od ostalih. Takođe, pokazali smo da uz intuitivan alat, koji svakodnevno poslovanje čini jednostavnijim, paralelno sa vrhunskom podrškom klijentima oni rado prihvataju unapređenja. Možemo reći da recept za uspeh na taj način praktično zvuči jednostavno - kaže Sander van de Rijd, jedan od osnivača i direktora kompanije PlanRadar.

Kako ih vide investitori?

 

Put od startupa do tzv. scaleupa, odnosno ubrzanog rasta i proširivanja kompanije nije uvek jednostavan. Pored dobrog proizvoda, podrške klijentima i posvećenog tima neophodna je i tzv. „investiciona priča“ koja će pažnju najvećih investitora na globalnoj mapi skrenuti upravo na određenu kompaniju.

Thomas Krane, izvršni direktor Insight Partners globalne kompanije za venture capital i private equity navodi šta mu je ukazalo baš na njih: „Značajan rast koji je kompanija zabeležila dokaz je njihove posvećenosti i vrednog rada. Odmah smo prepoznali potencijal koji imaju, a dodatno su nas zadivili posvećenošću klijentima, prihodima i upravljanjem talentima. PropTech sektor ima kapacitet za značajan rast, a PlanRadar vodi globalnu građevinsku i industriju nekretnina u digitalnu budućnost.“

Brice Delome, partner u Quadrille Capital, nezavisnoj investicionoj kompaniji akcenat stavlja na kvalitet tehnologije, ali takođe i na razumevanje korisnika:

„Kada su osnovani, 2013. godine, pronašli su rešenje za nezadovoljene potrebe korisnika, a vrhunsko razumevanje klijenata i uvid u industriju su dodatno iskoristili da preuzmu mesto lidera u industriji. Oduševljeni smo što ćemo nastaviti da podržavamo ubrzani rast i pridružimo se snažnom investicionom sindikatu. Veoma smo impresionirani tehnologijom, timom kompanije i pristupom kroz koji pomažu digitalizaciju industrije nekretnina i građevine. Sada se radujemo podršci globalnom rastu ove kompanije.“

A Telegraf Biznis je bio na najvećem gradilištu u Beču, i upoznao momke poreklom s Balkana koji prave revoluciju. Tamo smo na licu mesta saznali šta neimarima i velikim kompanijama znači ovaj sada već nezamenjivi prijatelj koji im je doneo neverovatnu uštedu u vremenu.

Reč je o jedinstvenom alatu, aplikaciji odnosno softveru koja poboljšava funkcionalnost gradilišta, i može da uštedi sedam radnih sati nedeljno i do 70 odsto troškova.

Ovaj startap, ako se više može nazvati tako zbog svog nezaustavljivog rasta, je ne samo jedan od onih koji donose revoluciju u industriji, već jedan od onih koji je menja. Iz korena.

PlanRadar osmisli su Domagoj Dolinšek, Sandero van de Rijdt, Ibrahim Imam, Clemens Hammerl i Constantin Kock.

A počelo je sve tako što je mladom inženjeru Dolinšeku palo na um da napravi nešto što će da smanji troškove i poveća efikasnost na gradilištu. Kako kaže, tada je radio na izgradnji jednog velikog trgovinskog lanca i nije više mogao da gleda toliko bespotrebnih papira.

Video: Tajna kućice na Drini: Šest je odnela reka, kako je ova preživela?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>