• 0

Do traju tenzije između Moskve i Zapada, šta se dešava s rubljom?

U odnosu na evro, rublja je ojačala za 0,8 procenata i trgovala se na nivou od 88,51 rubalja za dolar

  • 0
Rublja i dolar, novac

Foto: Shutterstock

Rublja je blago ojačala oporavljajući se od masovne rasprodaje na prethodnoj sesiji izazvane tenzijama između Moskve i Zapada oko Ukrajine, što je dovelo do pada ruske valute prema dolaru na najniži nivo u poslednjih više od 14 meseci.

Na jutrošnjem trgovanju po srednjoevropskom vremenu, rublja je porasla za 0,6 posto prema dolaru, na 78,32 rublje za dolar, nakon što je juče zabeležila najniži kurs od 3. novembra 2020. godine, od 79,50.

U odnosu na evro, rublja je ojačala za 0,8 procenata i trgovala se na nivou od 88,51 rubalja za dolar. U ponedeljak je zabeležila najslabiji kurs prema evru od jula 2021.

Oporavku rublje doprinelo je saopštenje ruske centralne banke da će zaustaviti kupovinu deviza pre nego što se nastavi dalji pad nacionalne valute.

Prema fiskalnom propisu usvojenom 2017. za jačanje Fonda nacionalnog bogatstva, Rusija kupuje strane valute kada su cene nafte visoke i prodaje ih kada cene padnu ispod 44 dolara po barelu, čime štiti rublju od fluktuacija cena "crnog zlata".

Ruski berzanski indeksi su se takođe oporavili danas nakon pada na prethodnoj trgovinskoj sesiji na najniži nivo od kraja 2020.

Indeks RTS denominovan u dolarima je porastao za 3,7 procenta na 1.335,2 poena, a indeks MOEKS koji meri vrednost akcija u rubljama ojačao je za 2,3 odsto na 3.309,7 poena.

Video: Putin se obratio novinarima čim je primio drugu dozu vakcine

(Telegraf Binis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>