• 1

Briga o ljudima je integralni deo poslovanja uspešne kompanije

Milan Bjelanović, Senior HR manager kompanije BAT

  • 1
Milan Bjelanović, Senior HR manager kompanije BAT

Foto: Rastko Šurdić

  • Šta je za Vas najveći izazov u poslednjih pet godina na poziciji HR menadžera?
  •  

 

Poslednje godine bez sumnje su obeležene aktuelnom pandemijom, za koju verujem da je među najvećim izazovima u današnjem poslovnom svetu. Briga o zdravlju i bezbednosti zaposlenih zauzima prvo mesto, uz paralelno održavanje svih poslovnih procesa, angažovanosti i motivacije zaposlenih. Trenutno i dalje usavršavamo izmenjene oblike rada u novonastalim uslovima, a istovremeno se možemo pohvaliti najboljim poslovnim rezultatima u istoriji kompanije British American Tobacco u Srbiji. Verujem da je to značajan pokazatelj da smo na pravom putu.

Pored toga, drugi veliki izazov predstavlja dugoročna transformacija kompanije. Po mom mišljenju, BAT je potpuno drugačija kompanija u odnosu na onu od pre 5 godina. Ova transformacija podrazumeva kompletne promene na svim poljima od poslovne kulture, preko proizvodnih procesa, do finalnih proizvoda i fokusa na inovaciju. Naše "novo" poslovanje zahteva savremene osnovne i liderske veštine - na primer, za naš novi proizvod gloTM u prethodnih godinu dana zaposlili smo preko 100 ljudi sa drugačijim prodajnim veštinama u odnosu na one koje su se već primenjivale u organizaciji.

  • Više nego ikada ranije kompanijama je neophodna podrška HR-a. Na koji način je BAT podržao svoje zaposlene tokom pandemije?
  •  

 

Pre svega, ponosni smo na činjenicu da smo značajno povećali broj zaposlenih u toku pandemije. Rekao bih da je fleksibilnost i odgovornost, koja je oduvek bila deo naše kulture, pomogla zaposlenima da se bolje snađu u izmenjenim uslovima rada tokom pandemije. Naravno, za zaposlene u kancelariji mogućnost rada od kuće i klizno radno vreme igraju važnu ulogu, te omogućavaju zaposlenima da bolje organizuju vreme i usklade posao sa obavezama i privatnim zivotom uopšte.

  • Na koji način stimulišete zaposlene da napreduju u vašoj kompaniji?
  •  

 

Prvenstveno, davanjem podsticaja zaposlenima u vidu jasne komunikacije o napredovanju kolega i razlozima za unapređenje. Pored toga, naši zaposleni znaju da je u kompaniji na svim nivoima i u okviru svih pozicija moguće napredovati. Konstantno se trudimo da pored ustaljenih pozicija za Srbiju, donesemo nove izazove i odgovornosti za druga tržišta u okviru regiona – odnosno nove mogućnosti koje nesumnjivo doprinose ubrzanom razvoju zaposlenih. Uz dobar portfolio treninga, e-learning platofrme, razvijene mentoring programe, kao i prilike za rad i usavršavanje u inostranstvu, zaposlenima su na raspolaganju najbolji alati za kreiranje karijere i željenog profesionalnog puta. Potvrda svega što činimo na polju ljudskih resursa je i činjenica da je BAT peti put zaredom proglašen za najboljeg globalnog poslodavca i nalazi se među 11 kompanija koje su dobile sertifikat Global Top Employer 2022.

  • Svedoci smo brojnih koraka koje BAT čini na polju smanjenja štetnih uticaja poslovanja po zajednicu, prema Vašem mišljenju, da li je to ono što Vaš posao čini boljim i da li su zaposleni prepoznali značaj inovacija u tom smeru?
  •  

 

Bez dileme, naša kompanija je zaista napravila iskorak novom "A Better Tomorrow" strategijom. Karbonska neutralnost, minimizacija i reciklaža otpada, kao i ostale inicijative u domenu odgovornog poslovanja, nalaze se u okviru svakodnevnih zaduženja zaposlenih na svim funkcijama i nivoima. Posebno smo ponosni na unapređenja koja je naša fabrika u Vranju napravila u poslovanju na pomenutom polju. Dobar primer predstavlja smanjenje emisije CO2 kroz korišćenje 100% električne energije iz obnovljivih izvora.

Što se tiče samih zaposlenih, oni prepoznaju značaj i preuzimaju odgovornost u okviru naše poslovne politike, a pored toga i aktivno učestvuju u svim inicijativama same kompanije. Svakako inicijative često dolaze i od samih zaposlenih, a najnoviji primer njihovog predloga je kreiranje aplikacije za praćenje i eliminaciju otpada. Kroz razgovore sa studentima vidimo da mladi koji (još uvek) nisu zaposleni u BAT-u prepoznaju značaj naših napora za smanjenje štetnih uticaja na životnu sredinu, što je istinski podstrek za dalji rad i napredak.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    25. januar 2022 | 11:12

    Briga o ljudima je samo dok moze da koriste njihove resurse za svoj profit,kad vise nemaju koristi i produktivnost oni ga lako zamene

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>