• 2
 ≫ 

Povećana potrošnja struje u Srbiji: "Država će obezbediti dodatni uvoz"

 ≫ 

Proizvodnja u termokapacitetima nije dovoljna zbog nedovoljne količine i kalorične vrednosti uglja koji se doprema, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike

  • 2
beograd sneg praznici sneg zima

Foto: Mateja Beljan

U našoj zemlji je povećana potrošnja električne energije zbog hladnog vremena i oko 10 sati iznosila je 5.880 megavata.

Planirana potrošnja, prema podacima aplikacije Elektromreže Srbije Energy Flux, u trenutku preseka iznosi 5.827 MW, tako da postoji odstupanje minus 0,9 odsto.

Uvoz struje je iznosio 809 megavata, a planiran je na nivou od 810 MW. Prema navedenim podacima, domaći energetski kapaciteti proizvode 4.993 MW struje.

Kada je reč o proizvodnji struje u zemlji, termokapaciteti proizvode 2.847 MW, hidro 2.060 MW, vetro devet megavata i gasni 77 MW.

Država će obezbediti dodatni uvoz struje zbog povećane potrošnje električne energije, rečeno je danas na sednici vladine Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Proizvodnja u termokapacitetima nije dovoljna zbog nedovoljne količine i kalorične vrednosti uglja koji se doprema, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike posle sednice radne grupe.

Na sednici su predstavljeni najnoviji podaci o stanju elektroenergetskog sistema u Srbiji, potrebnim količinama energije i energenata za domaćinstva i privredu, kao i planovi za naredni period.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • я

    25. januar 2022 | 12:13

    Iskljucite novogodisnju dekorstivnu rasve. pa ce se ustedeti koji kw.

  • Fica

    25. januar 2022 | 11:54

    Ne nego ce ljudi da se mrznu cak i ako tu struju skupo placamo... sta cemo !?!??

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>