• 0

Erbas ulazi na tržište komercijalnog prevoza gabaritnog tereta: Stiže konkurencija ruskim Antonovima

Nova avio-kompanija biće fleksibilna i agilna kako bi odgovorila na potrebe spoljnih globalnih tržišta

  • 0
Beluga broj 3 poleće sa aerodroma Novosibirsk, Rusija do svog konačnog odredišta u Kobeu, Japan

Foto: Erbas S.A.S

Najveći evropski proizvođač aviona, i njegova BelugaST flota biće iskorišćena u budućnosti za pokretanje specijalizovane kargo avio-kompanije koja će biti u potpunom vlasništvu Erbasa. Proizvođač će tako umesto da povuče ovaj stariji tip nakon dolaska novije BelugeXL izaći na crtu zapadnim i istočnim prevoznicima koji koriste Antonove i Boinge 747.

– Ovim će Erbas biti u stanju da ponudi namenska rešenja specijalizovanim kargo kompanijama i drugim potencijalnim klijentima za sve njihove potrebe koje se tiču prevoza gabaritnog tereta. – stoji u saopštenju kompanije.

Nova usluga nazvana “Erbas Beluga Transport” omogućiće komercijalnim klijentima koji posluju u raznim sektorima industrije, uključujući istraživanje svemira, pomorstvo i humanitarni sektor, rešenja za njihove potrebe transporta gabaritnog tereta.

Prva misija nove usluge obavljena je krajem 2021. godine isporukom neimenovanom kupcu od proizvodne linije Erbas Helikoptera u francuskom Marinjanu do Kobea u Japanu. Beluga broj 3 imala je sletanja radi dopune goriva u Varšavi, Novosibirsku i Seulu, prenosi TangoSix.

 

– Belugin znatno širi poprečni presek u poređenju sa većinom namenskih kargo aviona otvoriće nova tržišta i logističke mogućnosti za naše klijente. Primer transporta helikoptera je ilustrativan kao prednost budući da se letelice ne moraju rastavljati kada se prevoze Belugom. Takođe, Belugom je moguće prevoziti i najveće motore za putničke avione bez potrebe za njihovim rastavljanjem ili drugim prilagođavanjima - rekao je Filip Sabo, rukovodilac Erbas Beluga Transport sektora u kompaniji Erbas.

Originalno bazirana na dizajnu putničkog aviona A300-600, Beluga flota je do sada bila sačinjena od BelugaST varijante koja trenutno broji 5 letelica. Ova varijanta aviona bila je kičma transporta za potrebe samog Erbasa prilikom procesa sastavljanja većih sekcija putničkih aviona koje se izrađuju na više lokacija. Nju će sada zameniti 6 letelica nove generacije naziva BelugaXL kako bi se u potpunosti podržalo povećanje proizvodnje Erbasovih putničkih aviona.

Nova Erbasova Beluga Transport usluga pružiće raznovrsna rešenja za prevoz tereta budući da Beluga avioni imaju najveći prečnik kargo prostora na svetu u poređenju sa bilo kojim specijalizovanim avionom za prevoz tereta od 7,1m širine i 6,7m visine.

U bliskoj budućnosti, jednom kada Erbas kompletira flotu novih BelugaXL letelica, flota sada korišćenih BelugaST aviona biće prebačena u novu avio-kompaniju sa svojim AOC odobrenjem (Air Operator Certificate) sa odgovarajućim osobljem.

– Nova avio-kompanija biće fleksibilna i agilna kako bi odgovorila na potrebe spoljnih globalnih tržišta koja imaju potrebu za prevozom gabaritnog tereta vazduhom - dodao je Sabo.

Kako bi se do kraja iskoristila mogućnost brzog opsluživanja između letova BelugeST na međunarodnim tržištima kod raznovrsnih klijenata, Erbas razvija nove procedure utovara i istovara kao i odgovarajuću opremu. Ova rešenja obuhvataju automatski OBCL (On-Board Cargo Loader) koji služi da osigura utovar i istovar tereta kada platforme za ovu svrhu ne postoje na aerodromu destinacije, stoji u saopštenju Erbasa.

Video: Grmljavina na parkingu: Vatrogsaci i policija dobili pojačanje u opremi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>