• 0

Prvi čovek "Gasprom njefta": Ugovor o "Petrohemiji" je nastavak partnerstva sa Vladom Srbije

Aleksandar Djukov, predsednik Izvršnog odbora "Gasprom njefta", ocenio je da je povećanje udela NIS-a u HIP "Petrohemiji" logičan nastavak višegodišnjeg efikasnog partnerstva sa Vladom Srbije u razvoju energetskog sektora Srbije

  • 0

Foto: Gasprom Njeft

Djukov je u intervjuu za rusku TV stanicu "Rusija 24", kazao da su NIS i HIP "Petrohemija" integrisani u jedinstvenu proizvodnu celinu, te da je objedinjavanje ovih kapaciteta na korporativnom nivou "sasvim logičan korak".

-Ovo će omogućiti dugoročan razvoj "Petrohemije", modernizaciju njenih kapaciteta i jačanje pozicije ovog preduzeća na petrohemijskom tržištu Balkana. Zajedno sa Vladom Srbije mi smo već definisali prvi prioritet – izgradnju kompleksa za proizvodnju polipropilena, kapaciteta 140.000 tona, na najvišem tehnološkom nivou - rekao je prvi čovek "Gasprom njefta".

On je dodao da se planira i modernizacija glavnih proizvodnih kapaciteta sa ciljem povećanja energetske efikasnosti proizvodnje i implementacije savremenih ekoloških rešenja.

-Obim investicija u prvoj fazi je 150 miliona evra. To će biti investicije NIS-a čiji su akcionari "Gasprom njeft" i Vlada Srbije - rekao je Djukov.

Krajem decembra 2021. godine Ministarstvo privrede u ime Vlade Republike Srbije, kompanija NIS i HIP "Petrohemija" potpisali su Ugovor o strateškom partnerstvu. Ovim Ugovorom NIS će povećati vlasnički udeo u HIP "Petrohemiji" sa dosadašnjih 20,86% na 90% akcija uz obavezu novčane dokapitalizacije u visini od 150 miliona evra i izgradnje postrojenja za proizvodnju polipropilena kapaciteta od najmanje 140.000 tona godišnje u roku od šest godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>