• 0

Iz Austrije poručuju: "Rusija ispunjava obaveze o isporuci gasa, domaćinstva ne treba da brinu"

U skladištima u ovoj zemlji nalazi se oko 2,6 milijardi kubnih metara gasa

  • 0
gas Foto: Freepik

Regulatorno telo za energetiku Austrije "E-kontrol" poručuje da nema potrebe za strahom da će biti nestašice gasa zbog konflikta Rusije i Ukrajine.

"Na osnovu rezervi i raspoloživog dotoka gasa, može se poći od toga da će narednih meseci biti obezbeđeno snabdevanje domaćinstava i industrije", poručuje "E-kontrol".

Ukazuju da posebno domaćinstva ne treba da se brinu.

Direktor "E-kontrola", Alfons Haber, ističe da je Austrija proteklih godina značajno proširila svoja skladišta gasa. Prošle godine je, kaže, manje uskladišteno, jer se nije isplatilo zbog visoke cene gasa, a ujedno je prošla zima bila veoma hladna, pa je skladištenje rezervi usledilo kasnije nego što je uobičajeno.

U skladištima u Austriji nalazi se oko 2,6 milijardi kubnih metara gasa, što, prema pisanju dnevnika "Standard", predstavlja četvrtinu domaće potrošnje.

- Bolje smo postavljeni nego 2009. godine - kazao je raniji šef "E-kontrola", Valter Bolc, ukazujući na tadašnju krizu u vezi gasa. Podsetio je i na zakon o preusmeravanju energenata i uredbe EU na temu kako se članice moraju ponašati u slučaju nestašica gasa.

Bolc je istakao da zakon predviđa da, u slučaju krize snabdevanja, određene grupe klijenata dobijaju nalog da smanje potrošnju, a to se tiče velikih potrošača.

- Ukoliko to ne učine dobrovoljno, onda može doći do isključenja od strane operatera. Poslednji koji bivaju isključeni su domaćinstva. To znači da domaćinstva ne moraju da brinu u vezi sa snabdevanjem gasom - rekao je on. Navodi i da Rusija ispunjava dugoročne sporazume o isporuci gasa, ali da nema dodatnih kubika.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>