• 1

Starbaks ukida obaveznu vakcinaciju, a to je razljutilo mnoge: "Sada služe kovid-19 sa kafom"

Odluka giganta kafe da poništi uslove koji se odnose na vakcine za zaposlene, izazvala je reakciju nekih korisnika i radnika, a evo i zašto

  • 1
Starbucks, Starbaks, kompanija, logo

Foto: Tanjug/AP

Svetski poznati gigant iz sveta kafe, Starbaks, našao se na udaru kritika zbog ukidanja obavezne vakcinacije protiv kovida-19, a pozivi na "bojkot" kompanije preplavili su društvene mreže.

I mušterije i baristi zaposleni u Starbaksu kažu da odbijaju da podrže mesto, ma koliko ono bilo kultno, koje ne zahteva vakcinaciju zaposlenih.

"Ko želi da nevakcinisani ljudi rukuju tvojom hranom i pićem?", napisao je jedan korisnik Tvitera, dok su se drugi gorko šalili sa idejom da "Starbaks sada služi kovid-19 sa tom ukusnom toplom kafom".

Javnu reakciju izazvala je odluka Starbaksa da se vrati na svoj ranije najavljeni plan, a onda podrazumeva da se od svih američkih radnika traži da se vakcinišu protiv kovida do 9. februara ili da se podvrgavaju nedeljnom testiranju.

Starbaks je odustao od plana nakon što je Vrhovni sud ranije ovog meseca presudio protiv obavezne vakcinacije, norme koju je predložila administracija predsednika Džoa Bajdena za velika preduzeća. Bez te obaveze, firmama je ostavljeno pravo da odlučuju o tome kako da se suprotstave širenju pandemije - interno.

"Poštujemo odluku Suda i poštovaćemo je", rekao je Džon Kalver, šef Starbaksa u Severnoj Americi, u bilešci zaposlenima, poslatoj u utorak, piše RT.

Starbaksovo obaveštenje

Starbaksovo obaveštenje iz avgusta 2021, Njujork / Foto: Shutterstock

Kalver je, međutim, primetio da se radnici Starbaksa i dalje podstiču na vakcinaciju. On je dodao da je "ogromna većina", od oko 200.000 zaposlenih u Starbucksu, već u potpunosti vakcinisana, ali nije naveo konkretne brojke.

Zaposleni u firmi nisu bili zadovoljni odlukom menadžmenta, a oglasio se i sindikat "Starbucks Workers United", Starbucks Workers United, koji predstavlja dve kafeterije u Bufalo oblasti.

Oni, naime, osuđuju poništenje obavezne vakcinacije, navodeći da je odluka doneta bez povratnih informacija zaposlenih. Starbaks je odbio da komentariše reakciju javnosti.

Kompanija je, inače, ove nedelje uvela niz bezbednosnih protokola, uključujući zahtev da radnici nose troslojne medicinske maske i proširenje politike samoizolacije. Nastavljaju i da nude dva sata plaćenog odsustva za zaposlene koji se vakcinišu.

Video: Slavica proizvodi i prodaje surutku: Kažu da pomaže i u lečenju korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>