• 1

Sud poništio normu o obaveznoj vakcinaciji, ali velike kompanije je i dalje zahtevaju

"Kropp" je rekao da je 45 odsto poslodavaca koje je anketirao u decembru - pre sudske presude - planiralo uvođenje obavezne vakcinacije ili je već primenilo to pravilo, dok je ostalih 55 odsto nameravalo da zaposlenima da izbor između vakcine ili testiranja

  • 1
Vakcina, korona virus, koronavirus, ilustracija

Foto: Tanjug/AP

Mnogi veliki poslodavci nastavljaju sa politikom koja zahteva od zaposlenih da preduzmu korake u borbi protiv kovida-19, čak i ako Vrhovni sud u SAD kaže da to ne moraju da rade.

Istraživanje koje je sproveo "Gartner", na više od 200 velikih poslodavaca prošle nedelje, pokazalo je da 30% njih još uvek zahteva ili će zahtevati od svojih zaposlenih da prime vakcine.

Dalje, 50% ima to u vidu ili je u toku plan da zaposlenima daju izbor između vakcine ili nedeljnih testova, a samo 20% odustaje od svih normi koje bi zahtevale akciju njihovih zaposlenih.

Među tih 20 odsto je i Starbaks, koji se zbog toga našao na meti kritika. Ova kafeterija ima 235.000 zaposlenih u SAD, a pravilo je odbacio i Dženeral Elektrik, sa 56.000 zaposlenih.

Predsednik SAD, Džo Bajden, objavio je prošle jeseni pravila - na saveznom nivou - koja bi od kompanija sa 100 ili više radnika zahtevala da se njihovo osoblje vakciniše ili da radi testove na svakih sedam dana.

Odvojena savezna politika bi zahtevala vakcine, bez mogućnosti testiranja, za one u vladi. Međutim, američki Vrhovni sud je 13. januara ukinuo pravilo, a Bajdenova administracija je u sredu i formalno odustala od njega.

Niži savezni sudovi stavili su obaveznu vakcinaciju kod vladinih radnika "na čekanje". Ipak, poslodavci nastavljaju sa svojim sopstvenim politikama.

"Kropp" je rekao da je 45 odsto poslodavaca koje je anketirao u decembru - pre sudske presude - planiralo uvođenje obavezne vakcinacije ili je već primenilo to pravilo, dok je ostalih 55 odsto nameravalo da zaposlenima da izbor između vakcine ili testiranja. Svi poslodavci koje je "Gartner" anketirao imaju 1.000 ili više zaposlenih.

Starbaks čaša

Foto: Shutterstock

Zašto neke kompanije odbacuju ovu obavezu?

 

Dvadeset odsto poslodavaca koji sada odbacuju bilo koju vakcinu ili uslov za testiranje čine to zbog negodovanja zaposlenih koji se protive takvom pravilu, ili zbog troškova i napora da se takva pravila uspostave, piše CNN.

"Mnoge kompanije su objasnile da to rade samo zato što im je vlada rekla da moraju da urade", rečeno je iz "Kropp"-a.

- U SAD, velika većina naših zaposlenih je vakcinisana. Nastavljamo da podstičemo sve radnike da se vakcinišu - rekao je portparol Dženeral Elektrika. Starbaks je takođe citirao odluku Vrhovnog suda zbog svoje promene politike."Poštujemo odluku suda i poštovaćemo je".

Ipak, ono što je primetno, jeste da porastom broja zaraženih omikronom - raste i broj bolovanja, te su neki poslodavci bili primorani da smanje svoje poslovne operacije zbog smanjenog broja zaposlenih. Vakcina, dodaje se, ne mora nužno da spreči dalje širenje zaraze, ali smanjuje šanse za ozbiljne komplikacije koji zahtevaju hospitalizaciju ili uzrokuju smrt.

A, piše dalje, troškovi hospitalizacije za zaposlene koji boluju od kovida mogu biti značajni. Mnoge banke i avio-kompanije su među prvima uvodile strože norme u tom pogledu.

Video: Da li karijera može biti neuspešna? Gde grešimo dok je gradimo u Srbiji?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>