• 0

Bečki ekonomisti poboljšali prognozu rasta BDP-a Srbije na skoro 5 odsto

Niska stopa vakcinacije predstavlja rizik i pored blažeg omikron soja, po razvoj privrede

  • 0
Drzave koje imaju dvocifren pad BDP, Biznis, Infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Bečki ekonomski institut (WIIW) u zimskoj prognozi za region centralne, jugoistočne i istočne Evrope (CESEE) poboljšao je prognozu privrednog rasta Srbije u 2022. na 4,9 odsto.

U jesenjoj prognozi WIIW je za Srbiju predvideo rast od 4,6 odsto u 2022, tako da nova prognoza pokazuje bolji razvoj privrede. WIIW za 23 zemlje CESEE prognozira u 2022. rast od 3,2 odsto, što je za 2,5 procenata manje nego što se prognoziralo na jesen, prenosi Tanjug.

Glavni razlog za reviziju rasta za CESEE su lošiji izgledi rasta privrede Rusije (dva odsto) i Turske (3,5 odsto), dve najveće privrede ovog regiona. Kada je reč o Srbiji, WIIW je dao pozitivniju prognozu u odnosu na jesenju, i za tekuću godinu predviđa privredni rast od 4,9 procenata.

Za Severnu Makedoniju prognozira se rast od 3,5 odsto, za Bosnu i Hercegovinu 2,5 procenata. WIIW očekuje da će posledice pandemije po privredu biti ograničene, iako broj zaraženih u mnogim zemljama istočne Evrope ostaje dramatičan.

Međutim, upozoravaju da niska stopa vakcinacije predstavlja rizik, i pored blažeg omikron soja, po razvoj privrede.

"Kada je reč o Rusiji nove ekonomske sankcije koje prete u slučaju oružanog konflikta sa Ukrajinom, kao i poznate strukturalne slabosti umanjuju perspektivu", rekao je zamenik direktora WIIW i autor zimske prognoze Ričard Griveson.

Međutim, dodaje da je Rusija svoju privredu od sankcija iz 2014.“imunzovala“ na kaznene mere, te bi veći deo sankcija mogla lako preboleti.

Griveson ukazuje da bi situacija sa Rusijom mogla teže pogoditi EU, jer ako bi došlo do oružanog konflikta onda bi usledile veće cene gasa i nafte, što bi podstaklo inflaciju.

U vezi Turske ističe da je glavni razlog za značaniju lošiju prognozu kolabiranje valute i ekonomskog buma proteklih godina.

Masivni rast inflacije, prema njegovim rečima, ograničava izglede za razvoj privrede.

Video: Da li je Evropski zeleni dogovor tema i za Srbiju?

(Telegaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>