• 4

Putin objasnio zašto je Italijanima dao tako jeftin gas

"Makroekonomska stabilnost ključni faktor privlačnosti Rusije", kaže Putin

  • 4
protivpožarni aparat za gašenje požara Foto: Shutterstock

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da su Rusija i Italija održale i tokom perioda pandemije visok nivo ekonomske saradnje.

„Poslovne kontakte je otežala pandemija korona virusa, a i ukupna nestabilna situacija u svetskoj ekonomiji svakako nije bila podsticajna za realizaciju novih projekata i inicijativa. Ipak, sa zadovoljstvom se može konstatovati da su naše zemlje uspele da održe ekonomsku saradnju na prilično visokom nivou", rekao je Putin na sastanku sa italijanskim privrednicima u Moskvi.

Lider Rusije je takođe istakao da italijanske energetske kompanije nastavljaju da rade sa Gaspromom na osnovu dugoročnih ugovora i da zato mogu da kupuju gas po znatno nižim cenama od tržišnih, koje su značajno porasle zbog hladne zime i manje ponude od potražnje.

Putin je naveo da Rusija radi na konceptu razvoja energetskog sektora s vodonikom i da bi mogla da postane jedan od najvećih svetskih proizvođača i izvoznika vodonika do 2035.

"U narednim godinama treba da počne realizacija pilot projekata koji se odnose na proizvodnju vodonika s niskim nivoom emisije gasova sa efektom staklene bašte i njegovu upotrebu u sektorima energetike, saobraćaja i industrije“, dodao je on

Šef ruske države je takođe informaisao italijanske privrednike da se rast ruskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2021. godini procenjuje na oko 4,5 odsto, i poručio da podrška makroekonomskoj stabilnosti zemlje ostaje prioritet ruskih vlasti.

„Smatramo da je makroekonomska stabilnost ključni faktor privlačnosti Rusije kao investicione destinacije i nameravamo da i dalje dajemo prioritet i punu pažnju i podršku istoj“, rekao je Putin.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bedrus

    26. januar 2022 | 16:36

    Mi im jedini nismo uvodili sankcije italijani jesu a sad njima najjeftiniji gas a nas Kadija ide da ga moli za malo jeftiniji na 6 meseca. Kojom mi to logikom razmisljamo ili smo maloumnici prirodno, Nama rus daje naoruzanje da se borimo za njih i kante od Aviona koje kad remontujemo kostaju nas vise nego novi. Eto ukratko to je glupavi Srbin.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>