• 0

Šta se krije iza rasta cene nafte? Oboren sedmogodišnji rekord, crno zlato vredi 90 dolara

Brojne banke na Volstritu, uključujući Goldman Saks, predviđaju da će "crno zlato" ove godine dostići cenu od 100 dolara po barelu

  • 0
Zastava Ukrajine, Rusije Foto: Shutterstock

Cene nafte su zabeležile juče visok rast, jer su rastuće tenzije oko rusko-ukrajinskog spora izazvale nervozu na tržištu u vezi sa potencijalnim poremećajem isporuka.

Na terminskom tržištu, gde se sklapaju ugovori za isporuku nafte u narednom periodu po unapred dogovorenoj ceni (fjučersi), cene su porasle u Njujorku za čak 2,0 odsto, izvestio je Blumberg.

Fjučersi evropske nafte Brent su dostigli cenu od 90 dolara po barelu, prvi put u poslednjih sedam godina. Zalihe u najvećem američkom naftnom čvorištu, Kušingu (Oklahoma), pale su za 1,8 miliona barela, treću nedelju zaredom.

Brojne banke na Volstritu, uključujući Goldman Saks, predviđaju da će nafta ove godine dostići cenu od 100 dolara po barelu, kako se se situacija za ponudom i potražnjom bude zaoštravala.

Podsećamo, nekoliko dana unazad takođe se govorilo o "obaranju rekorda", kada je Brent vredeo 87,50 dolara po barelu, dok je američka WTI nafta imala cenu od 85,18 dolara.

Naime, ponuda "crnog zlata" se oporavlja sporije od tražnje, koja raste brže, usled oživljavanja ekonomske aktivnosti i povećanja mobilnosti.

Zbog pomenutih tenzija i kripto tržište oseća posledice, te je tako sa njega zbrisano čak 130 milijardi dolara u jednom danu.

Video: Oblikujmo budućnost: Kako su sve kompanije postale IT kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>