• 1
 ≫ 

Bukele šaljivo odgovara na krizu koja drma kripto: Ovaj put u uniformi Mekdonaldsa

 ≫ 

Kolaps kriptovaluta izazvao je zabrinutost da bi posledice mogle potrajati mesecima

  • 1
kriptovalute - kriza

Foto: Shutterstock

Ako pomno pratite kripto svet, onda znate koliko je to polje neizvesno: neretko varira u zavisnosti od komentara uticajnih ličnosti, poput Ilona Maska, ali i od fiat novca, raspoloženja na finansijskom tržištu, kamatnih stopa, odluka centralnih banaka, inflacije.

Nedavno se, na račun bitkoina, našalio i predsednik El Salvadora, na svom Tviteru.

Trenutno, stvari ne stoje najbolje za digitalnu imovinu, jer je u toku dramatična rasprodaja novčića zbog koje je bitkoin pao na nivo ispod 34.000 dolara, a obrisano je više od 1,4 biliona dolara vrednosti celokupnog kripto tržišta od novembra.

To je, prirodno, izazvalo zabrinutost među investitorima - da najgore tek dolazi. Da li se, zaista, sprema "kripto zahlađenje"? Kada to pominju, misle na istorijsko tržište medveda u prostoru digitalne valute.

Najnovija takva pojava dogodila se krajem 2017. i početkom 2018. godine kada je, nakon neviđenog buma, bitkoin pao za više od 80% na - 3.100 dolara i nije dostigao novi maksimum do decembra 2020. Taj tzv. kripto krah bio je gori od kolapsa Dot-com balona od 78%, u martu 2000.

"Tokom kripto zime, najbolji preduzetnici grade bolje kompanije. Ovo je ponovo vreme da se fokusiramo na rešavanje stvarnih problema,  u odnosu na pumpanje tokena", napisao je u ponedeljak na Tviteru Dejvid Markus, bivši šef kripto sektora u kompaniji Fejsbuk, odnosno Meta.

Kolaps kriptovaluta izazvao je zabrinutost da bi posledice mogle potrajati mesecima, navodi UBS, a prenosi RT. "Postavlja se pitanje kako to da okarakterišemo, a najbliža analogija je verovatno 2018, a to je ideja o kripto zimi", rekao je za Fortune Džejms Malkolm, šef deviznog istraživanja u UBS.

bitkoin, kripto

Foto: Freepik

Analitičari ističu da se čini da pad digitalne imovine prati šira tržišna kretanja, posebno da su indeksi S&P 500 i Nasdaq prošle nedelje klizili na teritoriju korekcije. Kriptovalute postaju sve više isprepletene sa tradicionalnim tržištima, zbog uključivanja velikih institucionalnih fondova, kažu oni.

Tržište kriptovaluta je naglo opadalo otkako su Federalne rezerve objavile da će smanjiti svoje podsticaje. Najveća kriptovaluta, bitkoin, potonula je na najnižu cenu u poslednjih šest meseci početkom ove nedelje, na skoro 33.000 dolara. Eter se više nego prepolovio u vrednosti, otkako je dostigao svoj vrhunac u novembru, dok je solana pretrpela još veći pad, od 65%.

Od tada su se, ipak, povratili, a bitkoin je u sredu porastao za više od 4%, na oko 38.000 dolara.

A dok se sve to dešava, došlo je i do preplitanja kripto novca i čuvenog restorana Mekdonalds. Posle Maskovog "provociranja" na Tviteru, oglasio se i predsednik El Salvadora, Najib Bukele, čija je država prva uvela bitkoin kao drugo, regularno sredstvo plaćanja.

 

Bukele je, naime, u nedelju na svom Tviter profilu našalio objavivši fotošopiranu fotografiju na kojoj nosi uniformu Mekdonaldsa. To je usledilo nakon što je njegova zemlja izgubila milione - ulaganjem u bitkoin - nakon pomenute dramatične rasprodaje na tržištu.

Dve najveće digitalne imovine, bitkoin i etereum, pale su za više od 50% od svojih najviših vrednosti svih vremena, trgujući na najnižim nivoima od jula. Pad tržišta podstakao je šale o "novim karijerama" za kripto trgovce - i to baš u industriji brze hrane.

Plata za radnike u Meku počinje od 11 dolara po satu, u SAD. Bukele se suočava sa kritikama, otkako je prihvatio vodeću kriptovalutu, a zemlja trenutno drži više od 1.500 bitkoina i planira da ove godine izda 10-godišnje bitkoin obveznice od milijardu dolara.

Jedina spasonosna opcija za El Salvador je to što je cena bitkoina prošlog leta pala ispod 30.000 dolara, tako da je ova centralnoamerička zemlja samo, navodno, izgubila oko 20 miliona dolara ulaganjem u vodeću kriptovalutu.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Piramidus

    27. januar 2022 | 09:50

    Samo da dam podrsku svim ucesnicima piramidalne strukture.Bitno je biti uporan.Svi na kraju budu u plusu,osim tvorca piramide.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>