• 5

Šta je SVIFT i da li bi to "moćno oružje" moglo biti pogubno za Rusiju?

Oglasila se i "druga strana": Ako Rusija bude isključena iz SVIFT-a, onda nećemo dobiti devize, ali kupci, pre svega evropske zemlje, neće dobiti našu robu: naftu, gas, metale i druge važne komponente

  • 5
nova godina, moskva, rusija

Foto: Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko Jr

Neki to nazivaju "nuklearnom opcijom". Dok zapadne vlade prete Rusiji paketom sankcija bez presedana, koje imaju za cilj da odvrate predsednika Vladimira Putina da naredi invaziju na Ukrajinu, postoji jedna mera koja, čini se, izaziva strah u srcu Kremlja.

U pitanju je "odsecanje" te zemlje od globalnog bankarskog sistema. Američki zakonodavci su poslednjih nedelja sugerisali da bi Rusija mogla da bude uklonjena iz SVIFT-a (eng. SWIFT - Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) - mreže visoke bezbednosti koja povezuje hiljade finansijskih institucija širom sveta.

Visoki ruski poslanici su rekli da će "isporuke nafte, gasa i metala u Evropu prestati ako se dogodi to odsecanje".

- Ukoliko Rusija bude isključena iz SVIFT-a, onda nećemo dobiti devize, ali kupci, pre svega evropske zemlje, neće dobiti našu robu: naftu, gas, metale i druge važne komponente - kazao je u utorak potpredsednik gornjeg doma ruskog parlamenta Nikolaj Žuravljev, prenosi državni medij TASS.

Šta je SVIFT?

 

Društvo za svetsku međubankarsku finansijsku telekomunikaciju osnovano je 1973. godine da zameni telegrafski sistem i sada ga koristi više od 11.000 finansijskih institucija za slanje sigurnih poruka i naloga za plaćanje.

Bez globalno prihvaćene alternative, to je od suštinskog značaja za globalne finansije. Uklanjanje Rusije iz SVIFT-a učinilo bi gotovo nemogućim finansijskim institucijama da šalju novac u tu zemlju ili van nje, što bi izazvalo iznenadni šok za ruske kompanije i njihove strane klijente - posebno za kupce izvoza nafte i gasa, denominiranih u američkim dolarima.

- Prekid bi prekinuo sve međunarodne transakcije, pokrenuo volatilnost valute i prouzrokovao ogroman odliv kapitala - istakla je Marija Šagina, gostujući saradnik na Finskom institutu za međunarodne poslove.

Rublja i dolar, novac

Foto: Shutterstock

Izuzimanje Rusije iz SVIFT-a dovelo bi do smanjenja ekonomije te zemlje za 5%, procenio je bivši ministar finansija Aleksej Kudrin, još 2014. godine.

Sedište SVIFT-a je u Belgiji i njime upravlja odbor koji se sastoji od 25 ljudi, uključujući Edija Astanina, predsednika upravnog odbora u Rusiji.

Šta se dešava ako Rusija bude "uklonjena"?

 

Postoji presedan za uklanjanje zemlje iz SVIFT-a. To društvo je isključilo iranske banke 2012. godine nakon što ih je Evropska unija sankcionisala zbog nuklearnog programa. Iran je izgubio skoro polovinu prihoda od izvoza nafte i 30 odsto spoljnotrgovinske razmene nakon isključenja, kaže Šagina.

U pitanju je neutralna globalna zadruga, osnovana za zajedničku dobrobit svoje zajednice, navedeno je iz SVIFT-a, a prenosi CNN. "Svaka odluka o uvođenju sankcija državama ili pojedinačnim entitetima je isključivo na nadležnim državnim organima i važećim zakonodavcima", dodaje se.

Ipak, nije jasno kolika je podrška među saveznicima SAD za preduzimanje sličnih akcija protiv Rusije. Sjedinjene Države i Nemačka mogu najviše da izgube ako Rusija bude isključena, jer su njihove banke najčešći korisnici SVIFT-a za komunikaciju sa ruskim bankama, smatra Šagina.

- Evropska unija je spremna da odgovori na rusku invaziju na Ukrajinu "sveobuhvatnim sankcijama kakve nisu viđene ranije" - rekao je u ponedeljak danski ministar spoljnih poslova, Jepe Kofod.

Takođe, visoki diplomata EU, Džozep Borel, rekao je u utorak da će sankcije biti "najvažnija poluga koju Zapad, ili barem Evropska unija, ima". Britanski premijer Boris Džonson kazao je poslanicima u utorak da njegova vlada razgovara o mogućnosti da Rusiji zabrani SVIFT sa Sjedinjenim Državama.

Vladimir Putin

Vladimir Putin / Foto: Tanjug/AP

- Nema sumnje da bi to bilo veoma moćno oružje (protiv Rusije). Bojim se da se to zaista može primeniti samo uz pomoć Sjedinjenih Država. Mi smo u diskusijama o tome - rekao je Džonson.

Ruske protivmere

 

Zemlja je preduzela korake poslednjih godina da ublaži traumu, ukoliko bude uklonjena iz SVIFT-a. Moskva je uspostavila sopstveni sistem plaćanja, SPFS, nakon što je bila pogođena zapadnim sankcijama 2014. godine.

SPFS sada ima oko 400 korisnika, prema podacima ruske centralne banke, piše dalje CNN.

Dvadeset odsto domaćih transfera trenutno se obavlja preko SPFS-a, kaže Šagina, ali je obim poruka ograničen, a operacije se vrše radnim danima. Kineski novi sistem prekograničnog međubankarskog plaćanja, ili CIPS, mogao bi da pruži drugu alternativu SVIFT-u.

Moskva bi takođe mogla biti primorana da pribegne korišćenju kriptovaluta. Ali ovo nisu privlačne alternative. Podsećamo, Ruska centralna banka je uputila zahtev za ukidanje "rudarenja".

- SVIFT je evropska kompanija, udruženje mnogih zemalja učesnica. Za donošenje odluke o isključenju potrebna je jedinstvena odluka svih zemalja učesnica. Odluke SAD i Velike Britanije definitivno nisu dovoljne - rekao je Žuravljev, prenosi TASS. "Nisam siguran da će druge zemlje, posebno one čiji je udeo trgovine sa Rusijom u balansu veliki, podržati gašenje", dodao je.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 123

    27. januar 2022 | 11:34

    Ne bi bilo samo pogubna za rusiju nego i za sve koji saradjuju sa rusima a to je pola evrope, tako da nista od toga....

  • Baja

    27. januar 2022 | 16:14

    Ima i Rusia svoje adute, sreca da je dosao Putin na vlast i digao je gde treba. Samo ostro na nove fasiste.

  • SS

    27. januar 2022 | 13:27

    Vreme je za kriptovalute.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>