• 0

Uprkos problemu sa čipovima, Tesla očekuje rast od 50%

Mask je rekao da je 2021. bila "godina proboja" za Teslu, i za električna vozila uopšte

  • 0
Tesla Model S Plaid

Foto: Tesla

- Prodaja Tesle će porasti za više od 50 odsto u 2022, u poređenju sa prošlom godinom, uprkos problemima u lancu snabdevanja - rekao je izvršni direktor, Ilon Mask.

Proizvođač električnih automobila je prijavio rekordnih 5,5 milijardi dolara profita prošle godine. Prodaja u kompaniji je porasla za 71% na 53,8 milijardi dolara u 2021, pošto je isporučeno više od 936.000 vozila.

Ali, kompanija je upozorila da će se rast usporiti, jer problemi u lancu snabdevanja koji utiču na proizvođače automobila - i dalje ograničavaju njen proizvodni kapacitet.

Mask je rekao da je 2021. bila "godina proboja" za Teslu, i za električna vozila uopšte.

- Dok smo se borili, a svi su, sa izazovima u lancu snabdevanja tokom godine, uspeli smo da povećamo svoje količine za skoro 90% prošle godine - rekao je.

Tesla je saopštila da je njen lanac snabdevanja bio "glavni ograničavajući faktor" za rast, "koji će se verovatno nastaviti do 2022".

Proizvođači automobila širom sveta bore se sa nedostatkom mikročipova, među ostalim problemima u proizvodnji i lancu snabdevanja, iako se smatralo da Tesla napreduje bolje od većine. Kompanija koristi čipove koji nisu tako retki i brzo prepisuje softver, dok konkurenti usporavaju proizvodnju.

Video: Do proleća stiže 100 vozila na prirodni gas: Primopredaja 10 novih autobusa na e-pogon

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>