• 0

Poništen konkurs za gradnju 60 montažnih kuća u našem komšiluku: Šta se krije iza te odluke?

Stigle su samo dve ponude i to dosta iznad procenjene vrednosti

  • 0
Gradnja montažne kuće

Foto: Shutterstock

Centralna državna kancelarija za obnovu i stambeno zbrinjavanje u Hrvatskoj, poništila je pre dva dana javnu nabavku za gradnju tipskih kuća, po principu drvene montažne gradnje, za 60 kuća na području gde je RH proglasila katastrofu.

Stigle su samo dve ponude preko konkursa, i to dosta iznad procenjene vrednosti.

Državna kancelarija je objavila da poništava javnu nabavku jer su pristigle ponude iznad evropskih limita javne nabavke, te da se novi postupak nabavke u tehnologiji drvene konstrukcije od lameliranih nosača - neće raspisivati.

Naime, kompanija "Jedinstvo Krapina" za gradnju 60 kuća poslala je ponudu od 75,6 miliona kuna (uključujući PDV), a "Presoflex gradnja" - 69,8 miliona kuna. Procena Centralne kancelarije za obnovu i stambeno zbrinjavanje bila je 41,3 miliona kuna (uključujući PDV), prenosi Seebiz.

I u samom postupku nabavke zainteresovani ponuđači su upozoravali da traženi način gradnje, CLT/ XLAM tehnologija, nije primeren za porodične kuće s jednim spratom, i da nepotrebno poskupljuje izgradnju kuća.

Inače, Centralna državna kancelarija za obnovu i stambeno zbrinjavanje je odabrala prvog izvođača radova na zamenskim kućama koje će se graditi na području koje je pogodio zemljotres. Reč je o gradnji 30 tipskih kuća, primenom suve drvene gradnje, na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Izabrani ponuđač je firma "Mipek d.o.o." iz Križa, u vlasništvu Marija Peteka, sina kontroverznog preduzetnika Kreše Peteka, koji je, kao prvooptuženi, bio uhapšen u nedavnoj aferi Janaf. "Mipek" je za gradnju po deset kuća tipa 1, 2 i 3 ponudio cenu od 16,629 miliona kuna + PDV.

To je nešto više od procenjene vrednosti radova, od 16,537 miliona kuna.

Video: Gradilište Vračar, snimak sa lica mesta: Koliko su naši neimari sigurni na gradilištima?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>