• 0
 ≫ 

Dubai Ekspo 2020 do sada posetilo 900 privrednika iz Srbije

 ≫ 

U prvih šest tematskih nedelja ostvareno je više od 5.000 poslovnih kontakata

  • 0
Pripreme pred Expo 2020 Dubai Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prestižnu svetsku izložbu Dubai Ekspo 2020. u protekla četiri meseca posetilo je oko 900 privrednika iz Srbije, a očekivanja su da će u predstojećim tematskim nedeljama, posvećenim poljoprivredi i vodi, učestvovati više od 100 srpskih privrednika, izjavio je za Tanjug šef kancelarije PKS u Dubaiju Marko Selaković.

On je ukazao da je u prvih šest tematskih nedelja ostvareno više od 5.000 poslovnih kontakata, koji su rezultirali više stotina razgovora i više od 15 potpisanih predugovora i ugovora i uspostavljenih novih partnerstava, ne samo iz regiona UAE i Bliskog istoka.

- Posebno mi je drago što su, u skladu sa aktivnostima koje sprovodimo na Biznis habu Srbije koji je u ova četiri meseca bio mesto za više od 100 sastanaka i prezentacija, ostvareni vrlo merljivi efekti. Sve saradnje koje uspostavljamo na međunarodnom planu, od najvećih i najrazvijenijih zemalja kao što su SAD, Rusija, Indija, Švedska, pa do nekih potpuno novih tržišta kao što su Argentina ili Malezija, za sada nailaze na izuzetno dobar odziv naših privrednika - rekao je Selaković.

Ukazao je da među privrednicima koji učestvuju na Dubai Expo 2020 postoje različite kompanije, od velikih do malih preduzeća, kao i startapi, koji žele da otpočnu svoje poslovanje na tržištu UAE i Bliskog istoka. Selaković kaže i da je zajednički imenitelj za sve te kompanije inovativnost, te da one pokušavaju da na inovativan i kreativan način predstave sve ono što Srbija ima, u čemu, ističe, imaju punu podršku PKS.

- Ne samo PKS, nego i Komesarijata Srbije za Ekspo 2020 i generalnog Sekretarijata vlade koji su obezbedili da se Srbija istorijski predstavi na ovoj svetskoj izložbi - istakao je Selaković.

Na pitanje za šta od događaja na izložbi vlada najveće interesovanje naših privrednika, Selaković odgovara da su to pre svega b2b (business to business) događaji, koji se organizuju u paviljonu Srbije, gde, kaže, u svakoj tematskoj nedelji učestvuje više desetina stranih predstavnika sa svih kontinenata.

Saradnja sa Malezijom, SAD...

- Ekspo omogućava povezivanje sa celim svetom, ne ograničavamo se samo na partnerstva koja se uspostavljaju u regionu Bliskog istoka. Imamo novouspostavljene saradnje sa Malezijom, SAD, potpisali smo ugovore sa drugim zemljama iz okruženja... Gledamo da pružimo najbolje moguće globalno iskustvo našim kompanijama - naglasio je Selaković.

Na pitanje koje su to najznačajnije "proboje" naše kompanije ostvarile, Selaković ukazuje da se to karakteriše inovativnim tehnologijama.

- Zanimljivo je da inovacija otvara vrata, najviše novih poslova je u domenima visokih tehnologija, nekih savremenih rešenja koja ulaze u domen virtuelne realnosti, takođe i u IKT - naveo je Selaković i dodao da sve to ukazuje da je Srbija na Ekspo predstavila jedan od najzapaženijih biznis programa u konkurenciji 192 zemlje.

Svetska izložba Dubai Ekspo 2020 traje do 31. marta. Tema učešća Srbije na Svetskoj izložbi je "Srbija stvara ideje - Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost".

Video: Zver iz Monaka je poslastica za ljubitelje brzine i struje: Motor brži od aviona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>