• 27

Vlasnici angažuju agencije za "kontrolisanje parkinga" oko zgrada: Beograd kao košnica

Da li vam smeta kada stanari neke zgrade ograde "svoj prostor", postave barikade i rampe?

  • 27
parking Foto: Freepik

- Odakle vam pravo da me pitate gde stanujem i gde idem? - bila je prva rečenica koju je naša sugrađanka uputila radniku jedne agencije (čiji naziv nije poznat), kada je krenuo da je "ispituje", dok je parkirala svoje vozilo u beogradskom naselju - van zone.

Da je u Beogradu kao u košnici, znamo odavno. Posebno ako govorimo o broju automobila. Pritom, više nije kritično samo u centru i zoniranim delovima, već svuda.

- Došla sam kod drugarice, u Žarkovo, i krenula da se parkiram kada me je "presreo" čovek, koji se nije ni predstavio. Ne znam ni ko je, ni šta radi, samo me je pitao: Da li vi živite ovde? Rekla sam mu ne, iskreno, a mogla sam i da slažem jer sam videla šta mu je namera - kaže M. T. (35).

Onda mi je samo rekao ne možete tu da stanete, ovo je samo za stanare.

- Pobunila se i moja drugarica koja stanuje u zgradi pored, a pritom živi u Žarkovu ceo život. Rekle smo mu da nema pravo da presreće ljude i "određuje" gde će ko da parkira, jer to niti je ograđen parking niti igde postoji znak, odnosno piše da je zabranjeno parkiranje - dodaje naša sugrađanka.

"Veliki brat"

Dobile smo odgovor da je on angažovan iz agencije, kao radnik, a koju je angažovao vlasnik zgrade (investitor). "Da li stanarima priča priču kako uz kupovinu stana dobijaju i parking mesto, odnosno radnika koji kontroliše ko je gde stao - ne znam, ali ovo je nečuveno", dodaje M. T.

- Drugarica je tražila ime firme za koju radi, a čiji naziv ne želim da pominjem, i rekle smo da ćemo pisati mejl. Na šta to liči. Čak ni ne znamo da li je iko "zakupio" deo ulice oko zgrade (budući da nije klasičan parking) ni da li je to uopšte moguće, a posebno je strašno što svako danas ima pravo da vas bukvalno otera. Iz straha da mi ne izbuše gume, polome retrovizor ili iskrive brisače, pomerila sam auto - dodaje.

Zgrada sa parkingom Foto: Shutterstock

Takođe, primetno je da se u nekim delovima grada stanari "udruže" kako bi ogradili deo oko zgrade gde žive - za sebe, postavljaju rampe, pa čak i kamere, kao i natpise na kojima piše kako se tačno zna ko živi tu i da drugim vozilima nije dozvoljeno parkiranje.

Da li doživljavate ovakve situacije i da li vam to smeta?

Podsećamo, parkiranje je u Beogradu zaista postalo gorući problem, posebno za one koji žive u zoniranim delovima grada. U skladu s tim, i garaže su sve više na ceni, pa se vremenom logično nametnulo pitanje da li je danas, možda, isplativije imati garažu, dve, ili stan?

I to nije samo problem kod nas. Kako smo nedavno pisali, u Britaniji zarađuju bogatstvo - iznajmljujući parking mesta ispred svojih kuća.

Naime, veb stranica YourParkingSpace omogućava vlasnicima kuća da iznajme svoje prilazne puteve i prazne prostore vozačima koji treba negde da parkiraju svoja vozila.

Podaci koje je kompanija objavila otkrivaju da su tokom 2021. iznajmljeni prilazi za 26 miliona funti, što je skok sa 21 milion funti iz 2020. godine. Oni koji žive u Londonu zarađuju najviše preko aplikacije.

Video: Gradilište Vračar, snimak sa lica mesta: Koliko su naši neimari sigurni na gradilištima?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • markopop

    30. januar 2022 | 09:14

    Na Mirijevu u ul.Ljubise Miodragovica stanari su stavili sami prepreke za parking mesta kao da su njihova..e to je strasno..postujem sto oni zive tu al to nisu njihova parking mesta! Samo malo postovanja prema drugima!

  • Jenky

    30. januar 2022 | 09:12

    Ako nema znaka koji je postavii parking servis, dzaba im cuvar... Mora se prijaviti servisu da postavi znak, ali to znaci i da svako mora da pkaca zakup tog mesta. Ovako love u mutnom...tuziti ih...

  • brka79

    30. januar 2022 | 09:15

    Tako je svuda u Evropi. Krenite da se navikavate. Troškovi za auto nisu samo registracija i osiguranje već i godišnji parking. Svaka zgrada recimo u Švajcarskoj ima svoja parking mesta i garaže. Ako ima slobodnih možeš da ih iznajmiš, ako ne ostaje ti plava zona na ulici koju naravno placas opštini. Besplatnih parking mesta nema…. Postoje agencije koje se bave održavanjem zgrada u cijoj su nadleznosti i parking mesta. Samo sto u Švajcarskoj mogu da ti napisu kaznu za to sto si parkirao na tudje parking mesto. Te kazne su skuplje nego da si se parkirao nepropisno itd. Ja iskreno mislim da je to dobro rešenje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>