• 29
 ≫ 

Otvorena deonica auto-puta Preljina-Pakovraće: "Saobraćaj se ovde već odvija"

 ≫ 

Deonica je duga 11,6 kilometara

  • 29
BRNABIC AUTOPUT PRELJINA PAKROVACE

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Danas, 30. januara, sa početkom oko 10 sati, ozvaničeno je otvaranje deonice Preljina-Pakovraće na auto-putu Miloš Veliki.

Umesto prvobitno najavljenog predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, događaju je prisustvovala premijerka Srbije, Ana Brnabić.

Kako smo već pisali i najavili nedavno, ova deonica je duga 11,6 kilometara i bila je gotova u decembru 2021, ali je puštanje u rad deonice auto-puta E - 763 - bilo odloženo.

- Time smo približili Požegu i Zlatibor za daljih 11 kilometara. To su rezultati i uspeh - rekao je predsednik ranije.

- Da li ste sve od sebe. Hoćemo završiti do kraja godine, do Požege? - upitala je premijerka radnike, i prenela zahvalnost predsednika Vučića koji je, kako kaže, oko 12 puta obišao ovu trasu auto-puta.

- Žao mi je što on danas nije tu, ali sigurno će doći ovih dana - navela je.

Oko 40% cele trase su tuneli i mostovi, dodaje se.

Brnabićeva je danas, u autobusu tokom vožnje novim auto-putem, podsetila da se u Srbiji trenutno gradi ukupno 12 auto-puteva i brzih saobraćajnica, čija je ukupna vrednost 3,8 milijardi evra.

Istakla je da je danas otvoreno novih 11,3 kilometara auto-puta i da je ostalo da se završi još nešto manje od 20 km do Požege.

- Srbija je pre samo 10 godina bila potpuno drugačija zemlja - navela je premijerka i dodala da "u zemlji više ne može da se pronađe slobodna građevinska operativa i radna snaga koliko je projekata pokrenuto i šta se sve gradi, kao i da su to sve stvari koje se nisu radile decenijama, a sada se realizuju".

Istakla je da bi u martu trebalo da bude postavljen kamen temeljac za najlepši vidikovac na Kablaru, kao i da je tu već urađen put. Takođe, Brnabićeva je navela da se izdvaja 74 miliona evra samo za izgradnju kanalizacije i prečišćavanje otpadnih voda u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu.

Kaže da se ti projekti realizuju i zahvaljujući IPA sredstvima EU i u partnerstvu sa kineskim kompanijama u okviru projekta Čista Srbija, u mnogim gradovima i opštinama. "To su sve projekti zaštite životne sredine, ali i za podizanje kvaliteta života naših građana".

Premijerka je napomenula da je ova deonica posebno važna. "Nadam se da ćemo se priližiti Požegi do kraja ove godine, ili u prvom kvartalu naredne. Oko pola 12 je već pušten saobraćaj na ovoj deonici. Ovo je investicija od 450 miliona evra", dodala je.

- U ovom trenutku imamo 12 kapitalnih projekata putne infrastrukture - istakla je, što je investicija od 3,8 milijardi evra. "Imamo tačno trasiranu budućnost do 2030. godine".

BRNABIC AUTOPUT PRELJINA PAKROVACE

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Na pitanje novinara vezano za tužbu dela vlasnika zemljišta na kojem je sagrađena ova deonica, podneo je tužbe, ali nijedan spor nije počeo. Pitanje je kada će proces početi?

Premijerka je rekla da će se lično angažovati da se problemi tih ljudi reše, i da će porediti cene i pozvati ih na sastanak.

Hoće li vlada predložiti skupštini, pre nego što se ona raspusti, da usvoji moratorijum na iskopavanje litijuma i bora u narednih 20 godina? - još jedno je od pitanja.

- Hvala vam na tom pitanju, jer mislim da gospodin Manojlović opet obmanjuje građane. Ja ne znam kome je on uputio tu inicijativu. Postoji zakonska procedura za usvajanje ili odbijanje, a vlada nema nikakve ingerencije u odnosu na to - istakla je Brnabićeva.

Dodaje da vlada i predsednik nemaju veze s tim, već Narodna skupština Srbije.

Video: Otvorena deonica autoputa od Preljine do Pakovraće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    30. januar 2022 | 11:07

    Jer prica neko uopste koliko nafta skace po pumpama, pa ce namernice i sve ostalo...Opet krece inflacija...

  • Ceca

    30. januar 2022 | 10:38

    Sve pohvala za jos jedan otvoren put, Srbija se gradi i razvija.

  • Borislav

    30. januar 2022 | 10:31

    Gužve na obilaznici oko Čačka konačno odlaze u prošlost...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>