• 2

Stojčić: Gradnje na otvorenim zelenim površinama u savskim blokovima neće biti

Gradski urbanista kaže da će biti prihvaćene inicijative građana savskih blokova i Košutnjaka

  • 2
KALENIC REKONSTRUKCIJA STOJCIC Marko Stojčić / Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Glavni gradski urbanista, Marko Stojčić, izjavio je da će nakon sutrašnje javne sednice Komisije za planove Skupštine grada biti prihvaćene inicijative građana koje se odnose na izgradnju u savskim blokovima, kao i infrastrukture za potrebe Plana detaljne regulacije za nekadašnji "Avala film".

- To znači da ni na koji način neće biti moguća bilo kakva gradnja na zelenim površinama u okviru savskih blokova, što će biti i definisano planom detaljne regulacije. To ujedno znači da ćemo sutra izbaciti iz plana generalne regulacije za taj deo grada, kako ne bi bilo bojazni da će se nešto tako, ipak, dogoditi. Gradnje na otvorenim zelenim površinama u savskim blokovima neće biti - pojasnio je Stojčić.

Takođe, druga grupa primedbi tiče se eventualne izgradnje infrastrukture za potrebe plana detaljne regulacije za nekadašnji "Avala film", naveo je Stojčić, i dodao da će i taj deo u planu generalne regulacije biti izbačen.

- Nema nikakve izgradnje ni proširenja Ulice kneza Višeslava, iako tema nije bila proširenje tih saobraćajnica zbog "Avala filma", već zbog potreba grada Beograda. Svako ko tamo živi zna da je taj deo grada sve zakrčeniji, ali i tu nam predstoji razgovor sa građanima i svim zainteresovanim nevladinim organizacijama, grupama građana - naglasio je Stojčić i dodao da će ove dve inicijative Komisija za planove prihvatiti i da nema razloga za politizaciju ove teme.

Obrazlažući na sednici Skupštine grada današnju odluku o usvajanju plana strateških i operativnih ciljeva razvoja Beograda za period od 2020. do 2030, Stojčić je rekao da će ovaj dokument biti ulazni podatak za nastavak rada na izradi najvažnijeg plana za Beograd, Generalnog urbanističkog plana do 2041. godine.

- To je u tehničkom smislu plan na osnovu kog će se sprovoditi odluke, odnosno zaključci iz ovog strateškog plana. Ti zaključci će se dodatno razrađivati i nadamo se u trećoj trećini ove godine da će se taj dokument naći pred gradskim odbornicima. To će vrlo jasno pokazati sve elemente razvoja sadržane u dokumentu koji je danas pred odbornicima. Na jasan način će biti definisano kojim alatima će se sprovoditi kako bi i ovaj današnji plan dobio vrlo konkretnu primenu - pojasnio je urbanista.

Govoreći o izmeni i dopuni Plana detaljne regulacije za deo bloka između ulica Admirala Geprata, Kneza Miloša, Balkanske i Nemanjine, kao i Odluci o izradi plana detaljne regulacije za blok između ulica Vojvođanske, Surčinske i Dušana Vukasovića, Stojčić je istakao da su u pitanju dva jednostavna planska dokumenta.

- U prvom planu, reč je samo o jednoj maloj intervenciji na objektu koji je nekada koristila Vojska Srbije radi nekih tehničkih unapređenja. To napominjem jer su se u medijima pojavile informacije da se ruše neki objekti koji su pod zaštitom, što apsolutno nije tačno. Druga tačka, odluka o izradi plana ima za cilj da se mali blok unapredi i da se razreše urbanistički problemi - naglasio je Stojčić.

Video: Marko Stojčić: Kako će Beograd da izgleda u 2022, koji će biti najvažniji projekti?

(Telegraf Biznis/Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>