• 2

Potrošnja i kupovina gasa biće smanjena za trećinu: Beograđanima grejanje s TENT-a

Više od trećine Beograda će se grejati na tako dobijenu energiju

  • 2
Tople probe u Beogradu, grejanje, Goran Vesić, Aleksandar Antić, JKP "Beogradske elektrane"

Foto: Skupština grada Beograda

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su odluku koja će omogućiti da se toplotna energija sa blokova obrenovačke termelektrane "Nikola Tesla" prenosi do toplane na Novom Beogradu čime će se, kako je rečeno, prvi put za grejanje sugrađana koristiti toplotna energija koja nastaje prilikom proizvodnje struje.

Usvojen je Zaključak o davanju saglasnosti na Nacrt ugovora o regulisanju međusobnih obaveza u vezi sa sporazumom o zajmu za projekat izgradnje toplovoda Obrenovac - Novi Beograd i davanju saglasnosti na odluku Nadzornog odbora JKP „Beogradske elektrane” o kreditnom zaduženju tog preduzeća.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da je sada doneta i poslednja odluka koja će omogućiti povezivanje TENT-a sa daljinskim grejanjem u Beogradu, a čime će, dodao je, potrošnja i kupovina gasa biti smanjena za trećinu.

„Mi sada imamo situaciju da ćemo prvi put moći preko ovog toplodalekovoda da koristimo toplotnu energiju za grejanje Novog Beograda i Zemuna“, rekao je Vesić.

Naveo je da sličan projekat postoji i u Vinči gde će početi da radi postrojenje za proizvodnju toplotne i električne energije čime će sav otpad biti uništavan i od njega će se stvarati energija za Beograd.

„Više od trećine Beograda će se grejati na tako dobijenu energiju“, rekao je Vesić.

Naveo je i da se odlukom koja je danas usvojena omogućava da Vlada Srbije potpiše poslednji dokument, te dodao da je Grad izvršio eksproprijaciju i spremio sve za početak izgradnje toplodalekovoda.

Video: Cene svuda skaču, da li će i struja? Ministarka Mihajlović rekla šta nas čeka do kraja grejne sezone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>