• 14
 ≫ 

Otišao je čovek koji je smislio Plazmu: Kako je nastao čuveni keks koji je ulepšao detinjstvo generacijama

 ≫ 

Tutаvac je inspiraciju za legendarni keks dobio od Italijana, ali je napravio jednu značajnu razliku prilikom recepture. To je bilo dovoljno da Plazma keks dobije jedinstveni ukus

  • 14
Omiljene grickalice u Srbiji Foto: Telegraf.rs

Postoji jedan domaći proizvod koji vole maltene sva deca, tačnije, pitamo se da li postoji dete koje je probalo ovaj keks, a da ga nije zavolelo.

Međutim, zanimljivo je to da, iako Plazmu vezujemo za detinjstvo i odrastanje, ovaj legendarni keks požarevačkog giganta Bambi - obožavaju i odrasli. Decenijama unazad ovaj blago slatki keks je omiljen među generacijama, čak je postao i "zvezda" brojnih drugih specijaliteta: popsa, torti, kolača.

Ipak, malo ko zna ko je tvorac čuvenog keksa Plazma? 

U pitanju je Petar Tutаvac (88) koji je, nažalost, nedavno preminuo. Ali, ostaće upamćen, i kako su mnogi govorili ovih dana - hvala u ime sve dece i svih ljudi s Balkana, budući da je Plazma i onaj slatkiš za kojim "pate" svi koji odu u inostranstvo da žive i rade, gde ne mogu da kupe naš slavni proizvod.

Zanimljivo je da je Tutаvac prvi školovani keksar u SFRJ, a Plazmu nikada nije patentirao, jer je smatrao da je to "opšte dobro, koje pripada svima".

U to vreme, nastajanja čuvenog keksa, budući da je Tutаvac vodio proizvodnju, na kutiju je stavio fotografiju svoje ćerke, koja će dugo biti najprepoznatljivija devojčica na prostorima svih zemalja tadašnje Jugoslavije. U vezi sa imenom keksa, Petar se setio da se originalna Plazma tada reklamirala pod sloganom Biscotti per bambini (Keks za decu), pa je predložio da ime keksa bude upravo Bambini.

Ipak, tadašnja vlast nije odobrila strano ime za domaći proizvod, pa je Tutаvac umesto toga predložio ime Bambi. Tako je 1967. godine nastala fabrika koja je ostala simbol naše zemlje, ali i regiona.

Tadašnja vlast nije odobrila strano ime za domaći proizvod, pa je Petar umesto toga predložio Bambi. Prilično praktično – deca već imaju lepe asocijacije na to ime zahvaljujući crtanom, a i logo mu je praktično na tanjiru.

Inače, Plazma se od italijanskog keksa, po čijem uzoru je rađena, razlikuje u tome što je kao specijalni zaslađivač dodavan med, a ne šećer, kako su Italijani praktikovali. Tako je nastao jedinstveni ukus, koji nema "kopiju".

Otišao je čovek zbog kojeg postoje Plazma keks, Krašova Domaćica, štrudla sa smokvom, bakin kolač…

Oglasila se kompanija Bambi

Kompanija Bambi je sa velikim žaljenjem primila vest o smrti Petra Tutavca, jednog od tvoraca Plazma keksa. Kao prvi stručni majstor keksar, kreator je brojnih poslastica u bivšoj Jugoslaviji, koje i danas uživaju ljubav i poverenje potrošača.

"Gospodin Tutavac ostavio je neizbrisiv trag u konditorskoj industriji i zahvalni smo mu na ogromnom doprinosu kvalitetu i prepoznatljivosti Plazma keksa u kojem su uživale i danas uživaju generacije, kako dece tako i odraslih", navodi se u saopštenju.

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zauvek plazma

    1. februar 2022 | 10:21

    I dan danas uživam u keksu Plazmi, ne može da se poredi ni sa jednim drugim, nezamenljiv je. Hvala Petru Tutovcu!

  • PLAZMA

    1. februar 2022 | 10:37

    Hvala mu na srpskom brendu...On je besmrtan....

  • Ivana

    1. februar 2022 | 10:54

    Hvala Petru Tutovcu.Večna mu slava.Zašto nema fotografije ovog čoveka koji je napravio najbolju stvar na svetu.Keks koji je i hrana i slatkiš.Samo njega možeš poneti bilo gde da ne ostaneš gladan.Jede se i kad si zdrav i kad si bolestan na dijeti uz čaj.Dobar i bebama i mladima i starima.Nešto što niko na svetu nema.To je najbolji srpski brend.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>