• 0

Pripreme za srpski Davos: Veliki regionalni značaj, poznati i uslovi registracije na Kopaonik biznis forumu

Da li su čvršća saradnja, zelena tranzicija i održiv razvoj ključni za brži napredak regiona Zapadnog Balkana?

  • 0
Kopaonik business forum, Mladen Šarčević

Foto: Marko Jovanović

Na predstojećem Kopaonik biznis forumau jedna od ključnih tema biće i neophodnost čvršće saradnje zemalja kao preduslova održivog rasta i razvoja čitavog regiona Zapadnog Balkana.

„Zemlje Zapadnog Balkana se suočavaju sa neminovnom zelenom tranzicijom. Uticaji na klimatske promene, zagađenje i egzistencijalne ekološke krize menjaju temelje ekonomske aktivnosti, izbor potrošača i ponašanje investitora. Prelazak na zeleni put rasta je dugoročni proces i nije nimalo lak. Međutim, uprkos brojnim izazovima, zelena tranzicija nudi mogućnosti za Zapadni Balkan, posebno koristeći predpristupne resurse koje su opredeljene unutar EU za zemlje kandidate. Efikasno upravljanje zelenom tranzicijom, neophodni politički kompromisi, će svakako biti, u godinama koje dolaze, u fokusu ekonomske politike zemalja Zapadnog Balkana“, zaključuje Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza Ekonomista Srbije.

Veliki regionalni značaj 29. srpskog Davosa, koji će se od 6. do 9. marta 2022. godine održati u hotelu Grand Kopaonik na Kopaoniku, potvrđuje i program Foruma u okviru kojeg je čak jedna trećina panela posvećena upravo regionu Zapadnog Balkana i njegovim potencijalima za dalji rast.

Čvršća saradnja zemalja u regionu, zelena tranzicija i održiv razvoj biće glavne teme o kojima će učesnici razgovarati i razmenjivati mišljenja, saopštila je ta organizacija.

Srpski Davos će ove godine okupiti i sve direktore međunarodnih finansijskih institucija za Srbiju među kojima su Međunarodni monetarni fond (IMF), Svetska banka (WB), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), a svoje učešće potvrdili su i svi predsednici privrednih komora zemalja regiona.

Registracija učesnika moguća je preko veb portala www.kopaonikbusinessforum.rs. Od svih učesnika foruma prilikom registracije zahtevaće se dokazi o potpunoj vakcinaciji ili preležanoj bolesti u proteklih šest meseci. Validna potvrda, odnosno dokaz o vakcini treba da sadrži informaciju o trećoj (buster) dozi ili drugoj dozi od čijeg primanja nije prošlo više od šest meseci svih vakcina koje su dostupne u Republici Srbiji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>