• 0

Da li kriptovalute mogu da izazovu novu ekonomsku krizu? Pol Krugman upozorava na krah

Upozorenje poznatog ekonomiste

  • 0
Bitcoin, Bitkoin Foto: Shutterstock

Ekonomista Pol Krugman, dobitnik Nobelove nagrade, dao je upozorenje za nestabilno tržište kriptovaluta, upoređujući trenutno stanje s krahom hipotekarnih kredita krajem 2000-ih.

Autor niza knjiga, bivši predavač na najprestižnijim američkim univerzitetima poput Prinstona i MIT-a, redovno objavljuje svoje komentare u New York Timesu.

U poslednjem članku Krugman je upozorio da 'vidi neprijatne paralele' između kriptovaluta i pada američkog hipotekarnog kreditnog tržišta, što je dovelo do kolapsa američkog stambenog tržišta i pokrenulo globalnu finansijsku krizu 2007-2008.

Hipotekarna kriza bila je rezultat toga što su banke davale zajmove osobama s niskim prihodima u vreme u kojem su kamatne stope bile niske, a cene kuća rasle. Nakon što je tržište postalo zasićeno cene su počele da padaju, a istovremeno sve više i više dužnika nije bilo u stanju da izmiri obaveze kredita: delimično zbog rasta kamatne stope i delom zbog manjka prihoda. S obzirom na preprodaje kredita bankama u celom svetu, kriza se proširila i postala globalna financijska kriza.

Krugman tvrdi da se investitorima u kriptovalute, na sličan način prodaju  financijski proizvodi bez istinskog razumevanja rizika. On inače nije zaljubljenik u kriptovalute.

Bitkoin i druge digitalne valute naglo su pale poslednjih dana. Na vrhuncu je tržište kriptovaluta vredelo ukupno tri milijarde dolara.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>