• 1

Orban: "Mađarska želi da poveća uvoz gasa iz Rusije, dugoročni ugovori su veoma važni"

Putin je rekao da Mađarska dobija gas po nižoj ceni, upravo zbog obavezivanja na dugoročnije ugovore

  • 1
Samit EU Zapadni Balkan Viktor Orban / Foto: Tanjug/AP

- Mađarska želi da poveća uvoz prirodnog gasa iz Rusije u okviru dugoročnog bilateralnog ugovora - izjavio je premijer te zemlje, Viktor Orban, na današnjem sastanku s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je počeo u Kremlju.

Kako je dalje naveo, "s obzirom na to da u celoj Evropi trenutno vlada kriza energije, tačnije gasna kriza, zaključivanje dugoročnih ugovora je veoma važno".

- Cenimo njihovo potpisivanje. Voleo bih da tokom današnjeg sastanka postignemo dogovor o povećanom obimu dobavljača - rekao je Orban, a prenosi Tas.

Ruska agencija RIA navodi da je Putin uzvratio rečima da "Mađarska kupuje gas po nižoj ceni od ostatka Evrope, jer ima dugoročni ugovor".

Reč je o 15-godišnjem ugovoru koji su, podseća RIA, mađarska i ruska strana potpisali u septembru prošle godine, a prema kojem će Mađarskoj biti isporučeno 4,5 milijardi kubnih metara gasa preko dve rute - preko Austrije i preko Srbije.

Kako je najavljeno, Putin i Orban će tokom današnjeg sastanka razgovarati o razvoju bilateralne saradnje na trgovinskom, ekonomskom, energetskom i kulturnom planu, i razmeniti mišljenja o ključnim pitanjima vezanim za evropsku bezbednost.

Video: Prihodi Uprave carine su u 2021. bili veći za 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>