• 0

Gugl briljirao u kvartalu, akcije uzletele 9 odsto

Prihod od Guglove prodaje oglasa porastao je za skoro 33 odsto

  • 0
Google Play Store Foto: Shutterstock

Guglova matična kompanija Alfabet ostvarila je profit od 20,6 milijardi dolara u četvrtom tromesečju, ili 30,69 dolara po akciji, i prihode u iznosu od 75,3 milijarde dolara.

Oba poslovna pokazatelja su nadmašila prognoze analitičara na Volstritu i uticala na skok cene akcija ove kompanije za više od 9 posto na produženom trgovanju.

Prihod od Guglove prodaje oglasa porastao je za skoro 33 odsto međugodišnje na 61,2 milijarde dolara tokom tri meseca zaključno sa decembrom, i doprineo je boljem ukupnom kvartalnom rezultatu njegove matičnu kompanije od očekivanog. Prihod od oglašavanja na Jutjubu iznosio je 8,63 milijarde dolara naspram očekivanih 8,87 milijardi dolara, prema podacima Strit Akaunta.

Guglov prihod od usluga računarstva u oblaku dostigao je 5,54 milijarde dolara u odnosu na predviđanja ekonomista koji su očekivali 5,47 milijardi dolara.

Troškovi Alfabeta, koji se odnose na plaćanja veb sajtoivima i onlajn kompanijama za preusmeravanje internet pretrage na Guglov pretraživač, iznosili su 13,43 milijarde dolara i veći su od očekivanja na Volstritu od 12,84 milijarde dolara.

Alfabet je takođe najavio zamenu akcija, tzv split, u srazmeri 20:1, koja će stupiti na snagu u julu, što su prethodnih godina učinili i Epl i "Tesla". Konkretno, split akcija znači da će njihova cena biti smanjena, što je potez kojem kompanije često pribegavaju kada cena njihove akcije iznosi par hiljada dolara.

Primera radi, da je Alfabet ovu podelu izvršio do zatvaranja trgovanja u utorak, cena svake akcije bi se spustila sa 2.572,88 dolara na 128,64 dolara, a svaki postojeći akcionar bi dobio 19 dodatnih akcija za jednu akciju koju poseduje.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>