• 1

Gradi se marina na Srebrnom jezeru: Na Dunavu će biti meka za nautičare

Za opštinu Veliko Gradište, izgradnja marine znači izuzetan rast turističkog potencijala

  • 1
Slobodan Boba Kovač Foto: Nikola Tomić

Sporazum za realizaciju prve faze projekta izgradnje marine u Velikom Gradištu potpisan je danas između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Agencije za upravljenje lukama, opštine Veliko Gradište i JVP "Srbijavode".

To je saopštila ministarka Tatjana Matić i naglasila da će sporazum omogućiti početak izgradnje marine i doprineti unapređenju održivog i planskog razvoja nautičkog turizma u ovom delu Srbije, kao i razvoju turističko-rekreativnog kompleksa na Srebrnom jezeru, gde se iz godine u godinu beleži sve veći rast broja turista i noćenja.

Matić je istakla da trenutno postoji pristan za čamce bez pratećih sadržaja i dodala da Dunavom prolazi sve više luksuznih plovila i ti turisti imaju želju da svrate na Srebrno jezero.

"Dunav ovde predstavlja i granicu s Rumunijom odakle dolazi sve veći broj turista", rekla je Matić.

Ona je dodala da za opštinu Veliko Gradište, izgradnja marine znači izuzetan rast turističkog potencijala i samim tim i veću posećenost te opštine, kao i da je sigurna da će se na taj način dugoročno približiti domaćim i stranim turistima sve prirodne lepote naše zemlje.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović rekao je da marine predstavljaju važan segment nautičkog turizma i da je u prethodnom periodu ta oblast normirana, proglašena su prva lučka područja, dok je Agencija izradila Studiju razvoja mikrolokacija mreže marina na Dunavu i Savi.

"Studija pruža mogućnost za nove investicije i projekte izgradnje marina, čime će se pospešiti nautički turizam u Srbiji. Predviđena su dalja značajna ulaganja u marinu u Velikom Gradištu, što će doprineti povećanju prihoda ove lokalne samouprave i privlačenju ljubitelja nautike na istok naše zemlje", rekao je Perović.

Istakao je da će Agencija intenzivno raditi na tome da naše buduće marine budu deo nautičkih karata Evrope.

Destinacija i za nautičare

Perović je dodao da je Veliko Gradište prepoznato kao perspektivna lokacija za razvoj marine i međunarodnog putničkog pristaništa zbog blizine turističkih i sportskih sadržaja, pre svega Srebrnog jezera.

Prema njegovim rečima, Agencija je tokom 2021. godine uložila sredstva u izgradnju međunarodnog putničkog pristaništa kod Ramske tvrđave.

Direktor JVP "Srbijavode" istakao je da će zahvaljujući tom veoma značajnom infrastrukturnom projektu opština Veliko Gradište dobiti marinu i na taj način se uvrstiti među atraktivne destinacije za nautičare, kao i da će se povećati vidljivost nautičkih potencijala Srbije i inostranim turistima približiti kulturno-istorijske znamenitosti i prirodna bogatstva naše zemlje.

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić istakao je da će se izgradnjom marine turistička ponuda Srebrnog jezera dodatno unaprediti, a prednosti koje Dunav donosi potpuno iskoristiti, te da se može očekivati rast broja gostiju koji posećuju ovu destinaciju.

Marina će se nalaziti na Dunavu, u neposrednoj blizini Srebrnog jezera.

Video: Na kapiji Đerdapa i istočne Srbije: Golubac između istorije i budućnosti

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    2. februar 2022 | 16:58

    Sto se ne sredi obala Reke Pek koja se uliva u Dunav, izmedju sela Pozezeno i Velikog Gradista ! To je tek dozivljaj za pecarose i onih koji zele da se. kupaju u Peku i da kupe Sir i ostalu domacu Hranu !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>