• 0

Duplirane cifre na računima za grejanje: Ni najveća evropska ekonomija nije imuna na krizu

Domaćinstva u Nemačkoj su tokom 2021. bila suočena sa velikim troškovima za energiju

  • 0
Grejanje, novac, evri, radijator Foto: Shutterstock

Energetska kriza je, slobodno možemo reći, obeležila 2021. godinu.

Ni najveće, odnosno najrazvijenije ekonomije nisu ostale imune na pritiske i nestašice, a među njima je i Nemačka. Troškovi grejanja i električne energije u toj zemlji porasli su za 107% i 41% u protekloj godini.

O tome je izvestio Der Spiegel, najveći nemački sajt, pozivajući se na portparola portala Check24, koji poredi cene roba i usluga u Nemačkoj. Prema podacima, prosečno domaćinstvo u Nemačkoj je moralo da plati 1.193 evra za gas i lož ulje u januaru 2021, a troškovi su prošlog meseca porasli na skoro 2.472 evra.

Glavni razlog za to je nagli rast cena energenata, navodi portal, dodajući da su visoke veleprodajne cene gasa uticale na rashode krajnjih korisnika. Cena za 5.000 kilovat-sati električne energije dostigla je rekordnih 2.130 evra u januaru 2022.

To je 41 odsto više nego u istom mesecu prošle godine, piše Der Spiegel. Prema rečima portparola Check24, dramatično povećanje je rezultat povećanja troškova proizvodnje struje iz termoelektrana na ugalj i gas, kao i pada proizvodnje obnovljive energije i veće domaće potražnje.

Video: Vučić: Nemačke kompanije zapošljavaju skoro 65.000 ljudi u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>