• 0

Tri razglednice Beograda u novom ruhu: Zgrade koje su bledele postaće novi simboli, radovi uveliko traju

Beograđanka i Beobanka koliko god bili simboli grada, bledeli su i tonuli u vremenu

  • 0
Beogradjanka, Beograđanka, Bigz, Beobanka Foto: Shutterstock, Telegraf

Upravo je završena rekonstrukcija Beograđanke, a zgrada će biti useljena do marta kada će biti otvorena. Sa svojih 101 metrom i 23 sprata više nije najviša zgrada u Beogradu, ali dominira ovim delom grada.

Kako je najavljeno, sledeće dve razglednice Beograda koje su na listi za rekonstrukciju su zgrada Beobanke na Zelenom vencu, a najavljeno je i da će se brzo videti skele na zgradi BIGZ-a.

Praktično, dve kompanije su zadužene za novi izgled zgrada, a nastojaće da sačuvaju istorijat. Mi smo ranije razgovaralii sa jednom i sa drugom i otkrili su nam detalje planova za ova tri zdnja.

Beograđanka

Marera properties, odnosno njena ćerka firma MPP New, kupila je deo Beograđanke koju je Grad Beograd ponudio na prodaju po početnoj ceni od 16,5 miliona evra. Kako je obećano, a i to je obaveza kupca, Beograđanka će posle rekonstrukcije zadržati autentičan izgled i namenu.

Na pitanje, kakvi su dalji planovi za Beograđanku i kada planiraju početak radova, rekli su nam da su veoma uzbuđeni zbog predstojećeg projekta rekonstrukcije.

- Prema gradu smo se obavezali da će ulaganje biti osam miliona evra u naredne tri godine - navode nam iz te kompanije.

Posle vesti da je Beograđanka prodata, pojavilo se pitanje koje se upravo odnosi na vlasničku strukturu odnosno ko stoji iza imena Marera Properties.

Kako otkrivaju za Telegraf Biznis, kompanija MPP New je u vlasništvu Marera Real Estate-a koja je u vlasništvu gospodina Zubrilina. On je poznat u Rusiji kao jedan od najuspešnijih investitora u oblasti nekretnina, odnosno njegova kompanija je poznata po projektima razvoja i rekontrukcije komercijalnih objekata.

- Marera Properties je kompanija za investiranje u nekretnine i bavimo se razvojem komercijalnih nekretnina. Naš portfolio čine kancelarijski, maloprodajni i industrijski objekti širom Srbije na veoma atraktivnim lokacijama a u proteklih nekoliko godina beležimo sve veće interesovanje javnosti i to kroz akvizicije objekata koji su poznati i omiljeni široj javnosti poput nekadašnje Beko hale, danas izvrsno rekontruisanog Kalemegdan Biznis Centra u kome radi više od 2300 ljudi svakodnevno - naveli su ranije iz Marera Real Estate za naš portal.

BIGZ

Kompanija je kupila i zgradu BIGZ-a, potvrđeno je za naš portal.

- Nakon hvaljene transformacije bivše fabrike Beko u današnji Kalemegdan biznis centar i paralelno sa pretvaranjem Palate Beograd u najmodernije kancelarijske prostore, Marera započinje novi projekat sa kompanijom „Aleksandar gradnja“. Firma MPP BIGZ, u kojoj obe strane imaju po 50 odsto učešća, novi je vlasnik BIGZ-a - navode.

Kako je u pitanju antologijsko delo srpske moderne arhitekture, kompanija će tesno sarađivati sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na očuvanju autentičnog izgleda projekta Dragiše Brašovana.

- Ovo monumentalno zdanje ima preko 40.000m2, od čega je nešto preko polovine upotrebnog prostora usled impresivno projektovanih hodnika i stepenišnih zona. Što se tiče dizajna kancelarijskog prostora srpsko tržište uveliko prepoznaje Mareru po savremenosti, inovacijama i funkcionalnosti najvišeg nivoa. Ulazak u ovaj projekat sa „Aleksandar gradnjom“ doprineće efikasnosti njegove realizacije, a ujedno otvara vrata novim saradnjama i partnerstvima - naveli su nam.

A šta će biti sa zgradom Beobanke?

Deo objekta čiji vlasnik je postala Astoria Properties je poznatiji pod nazivom bivša zgrada Beobanke. Okvirna bruto površina iznosi 10.350,00 m2.

Kako otkrivaju sagovornici Telegraf Biznisa, rekonstrukcijom je planirano zadržavanje namene, te namena ostaje ista - poslovni objekat.

- Poslovni prostori će biti namenjeni izdavanju. Trenutno se priprema projektna dokumentacija. Očekujemo da u naredna 3 meseca dobijemo sve neophodne dozvole i započnemo sa rekonstrukcijom. Okviran period trajanja rekonstrukcije je nezahvalno prognozirati, a cilj nam je u ovom momentu, da objekat bude završen i spreman za useljenje zakupaca tokom proleća naredne godine - kažu za naš portal.

Navode nam da je na odluku o kupovini uticala odlična pozicija, dobra povezanost sa saobraćajnicama, vidljivost objekta kao i pogled na Beograd koji se pruža iz objekta.

- Planiranom rekonstrukcijom povećaćemo atraktivnost lokacije, a rekonstrukcija će dovesti i do oplemenjavanja izgleda ne samo ovog objekta, već i ovog dela grada. Sam položaj objekta je dosta dobar, budući da se isti nalazi u delu grada u kojem postoji više javnih garaža, izmeđju ostalog garaža na Obilićevom vencu i u Rajićevoj koje su na samo par minuta hoda od objekta, te samim tim smatramo da neće biti problema u pogledu parkiranja - kažu iz Astoria Properties za naš portal.

Video: Konačno poznato kako će izgledati Linijski park

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>