• 1

UNICEF otvara mogućnost za radnu praksu za 2000 mladih u 500 kompanija

Program "Unapređenje zapošljavanja mladih kroz radne prakse"

  • 1
Program unapređenja zapošljivosti mladih kroz radne prakse Foto: Srđan Janjuš

Danas su zvanično predstavljeni inovativni program "Unapređenje zapošljavanja mladih kroz radne prakse" i namenski kreirana platforma "Biram uspeh". Program realizuje UNICEF u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz stručnu podršku agencije za zapošljavanje Gi Group i u partnerstvu sa NAPOR-om.

Srbija je ostvarila značajan napredak u privrednom rastu i ekonomskoj stabilnosti, što je doprinelo poboljšanju položaja mladih. Stopa nezaposlenosti za stanovništvo starije od 15 godina je smanjena 2020. godine u odnosu na 2019. godinu za 1,4 odsto. Stopa zaposlenosti u drugom kvartalu 2021. godine je bila 48,3 odsto, što je porast u odnosu na prethodni period. Ipak, kada se radi o mladima, njihov položaj na tržištu rada i dalje je nepovoljan, a pronalaženje posla jedan od najvećih izazova, velikim delom i zbog manjka radnog iskustva u odnosu na odrasla nezaposlena lica.

Prepoznavši ovaj problem, UNICEF je pokrenuo program radnih praksi, kojim će u saradnji sa partnerima, podržati društvenu i ekonomsku inkluziju mladih bez posla, posebno onih iz osetljivih grupa, do 30 godina starosti, koji se ne školuju i ne obučavaju, a stekli su srednji, viši ili visoki stepen stručne spreme. Pripremu za tržište rada, kroz obuke, treninge i programe, proći će 2000 njih u 500 kompanija do kraja 2022. godine, što će dovesti do povećanja broja zaposlenih.

-Jedan od najvažnijih koraka koji svaka država može da učini jeste da pomogne da mladi ljudi steknu veštine. Srbija to već čini kroz različite programe, a UNICEF će ih podržati i dopuniti programom "Promovisanje zapošljivosti mladih kroz radne prakse". Učešćem u njemu 2000 mladih imaće priliku da steknu iskustvo na radnom mestu u jednoj od 500 kompanija i institucija koje su spremne da ulažu u mlade i tako, nadamo se, povećaju šanse za njihovo zapošljavanje u budućnosti - naglasila je Stanislava Vučković, specijalistkinja za razvoj programa za mlade i adolescente u UNICEF-u u Srbiji.

Stanislava Vučković, UNICEF Foto: Srđan Janjuš

Posedovanje znanja, veština i kompetencija za kojima postoji potražnja na tržištu rada u mnogome olakšava proces tranzicije iz sveta obrazovanja u svet rada, odnosno delotvornu integraciju ili reintegraciju na tržište rada. Međutim, jednako značajan faktor jeste primena usvojenih znanja i veština, odnosno, posedovanje iskustva u njihovoj praktičnoj primeni.

-Važnost koju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Vlada Republike Srbije pridaju unapređenju zapošljivosti i podsticanju zapošljavanja mladih ogleda se u činjenici da kontinuirano unapređujemo varijetete ponude mera aktivne politike zapošljavanja usmerene ka mladima i podstičemo njihovu participaciju u istim, uz razvoj veština uspešnog traženja posla, da podržavamo dobre programske ideje, kao i da se upravo sada, u ovom hotelu, u drugoj sali, odvija konstruktivan dijalog predstavnika relevantnih institucija i partnera o načinu, ulogama i odgovornostima u procesu uspostavljanja Garancije za mlade u Republici Srbiji, po uzoru na zemlje Evropske unije, kao sveobuhvatnog sistema podrške mladima da se osnaže i konkurentno istupe na tržištu radne snage - rekla je Sandra Grujičić iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Sandra Grujičić, v.d. Pomoćnik ministra, Sektor za rad i zapošljavanje Foto: Srđan Janjuš

Od trenutka otvaranja poziva, programu je pristupilo više od 650 mladih, a prijavilo se 40 kompanija i institucija.

-Ovaj projekat je odličan primer kako da mladi do 30 godina mogu da steknu znanja i veštine koje su tražene na tržištu rada i nakon toga dođu do svog prvog radnog angažovanja. Sa druge strane, poslodavcima se pruža mogućnost da na osnovu potreba za kadrom, selekcijom obučenih mladih praktikanata, odaberu najbolje kandidate i daju im radno mesto u svojoj kompaniji - izjavio je Goran Gležnić, načelnik Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Goran Gležnić, Nacionalna služba za zapošljavanje Foto: Srđan Janjuš

Nacionalna služba za zapošljavanje je kao partner u sprovođenju ovog programa od novembra meseca prošle godine informisala 2100 mladih o pomenutom projektu, a učešće u njemu prihvatilo je njih 635.

-Krajem prošle godine 60 savetnika za zapošljavanje iz svih filijala je učestvovalo na dvodnevnoj obuci, koju je organizovao UNICEF, na temu pristupa NEET populaciji. Nacionalna služba za zapošljavanje u saradnji sa omladinskim radnicima NAPOR-a planira i kontinuirano sprovodi zajedničke aktivnosti u cilju dosezanja što većeg broja mladih u NEET statusu - dodao je Goran Gležnić.

Kako bi mladi, zahvaljujući edukaciji, imali lakši pristup tržištu rada, a poslodavci mogli da izaberu i angažuju nove kadrove obučene kroz radne prakse u trajanju od dva meseca, pokrenuta je i platforma "Biram uspeh".

-Aktuelni trendovi na tržištu rada u Srbiji jasno pokazuju da će potreba za svežim, mladim kadrom kontinuirano rasti kod poslodavaca iz svih sektora, i zato je ovaj program dragocen za njihovo lako i direktno povezivanje. Zahvaljujući našoj ekspertizi i dugogodišnjem iskustvu, Gi Group je za potrebe ovog programa razvio posebnu platformu za prijavu i online obuku mladih - istakla je Bisera Gajić, direktorka kompanije Gi Grup u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Za dodatne informacije o samom projektu, posetite sajt.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Begaj bre

    3. februar 2022 | 16:47

    Manite besplatne prakse i krenite da zapošljava te ljude normalno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>