• 22
 ≫ 

Autora kovanice evra u Hrvatskoj optužili da je ukrao motiv

 ≫ 

Na kovanicama će se nalaziti Nikola Tesla, geografska karta Republike Hrvatske, životinja kuna i pismo glagoljica, dok će šahovnica biti zajednička podloga

  • 22

Na sednici Nacionalnog veća za evro u Hrvatskoj juče je predstavljen dizajn kovanica evra i evrocenta.

Premijer Andrej Plenković objavio je da će se na kovanicama nalaziti Nikola Tesla, geografska karta Republike Hrvatske, životinja kuna i pismo glagoljica, dok će šahovnica biti zajednička podloga.

Nedugo nakon objave, pojavila su se negodovanja oko odabranog motiva kune i fotografije životinje jednog fotografa.

Autor najuspešnijeg dizajna za naličje evrokovanice od jednog evra je Stjepan Pranjković koji je na Akademiji primenjenih umetnosti u Rijeci, smer primenjena umetnost, modul slikarstvo, stekao 2020. godine titulu magistra primenjenih umetnosti.

Za pobednički dizajn osvojio je 70.000 kuna (9.200 evra), a po 35 hiljada (oko 4.500 evra) dobio je za dizajn geografske karte RH i glagoljice jer su oni izabrani kao drugi najbolji u tim kategorijama, prenosi Večernji list.

Dakle, ukupno je za tri dizajna dobio 140.000 kuna ( oko 18.500 evra). Motiv njegovog dizajna kune na evru poveo se na društvenim mrežama koji su je upoređivali sa fotografijom sa interneta koja među prvima osvane kada se na engleskom jeziku pretražuje životinja prikazana s bočne strane.

Mnogi, naime, ističu koliko je dizan sličan pomenutoj fotografiji.

Fotografija je izvorno objavljena na stranici fotografa Ijana H. Laeča iz Velike Britanije koji se bavi posmatranjem i fotografisanjem ptica i divljih životinja.

- Sve fotografije zaštićene su autorskim pravima i ne smeju da se koriste u bilo kom obliku bez mog prethodnog dopuštanja. Drago mi je da besplatno ustupim fotografije fondovima za divlje životinje i zaštitu prirode i dobrotvornim organizacijama, ali naknade se plaćaju za svaku komercijalnu upotrebu - navedeno je na njegovoj stranici.

Video: Predstavljen izgled hrvatske kovanice evra sa likom Nikole Tesle

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    5. februar 2022 | 11:22

    Kad nemaju svoje kite se tudjim perjem. Bas mi ih zao.

  • Hulk

    5. februar 2022 | 12:12

    A gde se u Hrvatskoj nalazi muzej Nikole Tesle ? Što ne stave sliku Draže Mihajlovića? On je podjednako hrvat koliko i Tesla.

  • Hrvati, copy/paste

    5. februar 2022 | 12:32

    Ma kradu na sve strane... plagijatori

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>